KRÖNIKA 2023-09-21 KL. 08:00

En professionell nybörjare

Av Jessica Jäger

En professionell nybörjare
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

När bröllopsgästerna hade gått ut ur kyrkan till vårt framförande av ”Here Comes the Sun” sa kyrkomusikern: ”Nu kan jag berätta för dig att det var min första vigsel”.

Hon hade inte velat säga något tidigare och berättade att hon hade hållit god min när brudgummen strax före vigseln hade frågat henne om tärnan och marskalken skulle stå nedanför den lilla trappan till koret eller om de skulle stå uppe hos dem. Jag var där när frågan kom och den var uttryckt: ”Du som gör det här ofta...”. Musikern hade snyggt svarat: ”Det kan vara lite olika så prata med prästen när han kommer.”

Efter hennes avslöjande kastades jag tillbaka till ett minne från mitt första år som företagare. Jag hade med stort mod tagit bort alla försiktiga beskrivningar som ”ett litet företag” på hemsidan och lagt till epitetet ”professionell sångerska”. Jag hade fått min första dopbokning och träffade mamman och det blivande dopbarnet på ett café i stan för att planera uppdraget. Likt brudgummen i lördags inledde hon en fråga med: ”Du som gör det här ofta…” och jag kände mig omedelbart som en bluff.

Så här i efterhand kan jag se att det är skillnad på att vara kunnig i sin uppgift och att vara kunnig på ett sammanhang. Jag var ingen bluff. Jag var redan då duktig på att sjunga och hade många framträdanden i kroppen. Jag hade sjungit på ambassader, företag, Täby Park Hotels musikscen, i kyrkor, underhållit Arlanda Express-resenärer och framträtt på Cirkus i Stockholm. Jag hade bara inte sjungit på just dop.

Alla börjar vi någon gång, någonstans. Det är klart att det är skönt för mig att idag veta vad det betyder när prästen inför ett dop säger ”Du ska sjunga efter befrielsebönen och efter dophandlingen” men det hade inte gjort mig till en sämre sångerska om jag hade behövt fråga vad det innebar.

Jag hade aldrig kunnat ana att det var kyrkomusikerns första vigsel i lördags, för hon var tillmötesgående i all kontakt inför dagen, skicklig vid tangenterna och oerhört lyhörd och följsam som ackompanjatör. Hon gav mig förutsättning att njuta när jag gjorde mitt jobb, för jag kunde lita på hennes stabila uppbackning.

Det är det som är att vara professionell: att vara lyhörd, kommunicera och leverera. Om det är första eller sista gången spelar egentligen ingen roll.

Jessica Jäger

jessica@jessicajager.se