KRÖNIKA 2023-06-21 KL. 08:00

Förståelsen för ekonomi startade på fotbollscampen

Av Jessica Jäger

Förståelsen för ekonomi startade på fotbollscampen
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

”Mamma, vem var det?”, frågade min son när jag lade på samtalet. ”Det var Barbro på begravningsbyrån. Hon bokade in mig som officiant på en begravning.”

Lyckan spred sig i kroppen. Efter att vi jobbat ihop många gånger i min roll som sångerska tog hon nu risken att boka in mig som officiant. För ja, varje gång vi bokar in någon vi inte anlitat i en specifik roll förut tar vi en lite större risk än annars. I det här fallet satte hon både sitt personliga rykte och begravningsbyråns varumärke på spel. Det kanske inte var något högriskspel, men ändå.

”Får du pengar för det?”, avbröt han mina tankegångar. För honom var det självklart att jag fick samtal och uppdrag. Pengarna och matematiken var mer intressant. ”Ja, 6 000 kr”. Jag skrattade till när jag hörde åt vilket håll konversationen fortsatte: ”Hur mycket går till skatt?”. En företagares barn.

Visste du att 37 % av skatteintäkterna till Vallentuna kommun (enligt senaste siffran, från räkenskapsåret 2021) kommer från småföretagen och deras anställda?

Det är fantastiskt att få ge barnen gåvan av att förstå samhällsuppbyggnaden tidigt. De kan gå i skola och få skollunch för att jag leder människor genom sorg och för att mina småföretagarvänner håller butikerna öppna, förmedlar kurser, bygger hemsidor, trycker affischer och säljer sina böcker under tiden.

Bästa känslan för ekonomi upplever jag dock att de har fått på VBK:s sommarfotbollsskola. Där har varje barn ett band runt handleden, som visar att de tillhör sommarskolan. De olika färgerna på banden indikerar vilka grupper de tillhör och streckkoden på bandet går att ladda med pengar – en gång!

Så vid ett par tillfällen om dagen kan barnen gå till kiosken, välja vad de vill köpa och betala genom att sträcka fram armen. Äntligen förstår de att jag inte kan dra betalkortet i affären oändligt antal gånger. För kortet, liksom bandet, är laddat med en summa som kan ta slut.

För de mindre barnen tycks det lika roligt att få handla själva i kiosken som att spela fotboll. Så roligt att min man och jag skämtade om att starta ett kompletterande ”kioskläger”. Entreprenörskapsläger, kanske?

Den här veckan kan du se 285 barn sparka boll uppe på IP. Kanske är det några av dem som just den här veckan blir lite bättre på ekonomi.

Jessica Jäger

jessica@jessicajager.se