KRÖNIKA 2023-04-13 KL. 09:36

Hej Moder sol!

Av Anna Sigrid Pettersson

Hej Moder sol!
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Hej och hurra! Och så äntligen kom Moder Sol och Fröken Vår! Påskhelgen har badat i sol och skratt och familjestoj har sipprat ut genom öppna altandörrar.

Gatornas grus sparkas upp i raska promenader, uppknäppta jackor fladdrar i rasket, solglasögonen på näsan som pekar rakt mot solen! Äntligen, och nu tror jag på våren, skulle rent av kunna stå ut med lite, lite tramsnö så där om en liten vecka eller så. Jag menar Valborg har firats i alla slags väder och kläder, det hör liksom till!

Utomhus låter det som sjutton. Det mysiga spinnandet av alla videkissar. Det är duvorna som slåss så fjädrarna ryker. Det är småfåglarna som i gryning och skymning gör vad de kan för att komma i kapp, vad det nu är de vill komma i kapp. Och från garageuppfarter hörs smattrandet av mutterdragarna och swischet när högtyckstvättens strålar kliar smutsiga bilryggar. Mycket bilstädning blir det, rasslet av dammsugare som drar i sig sand och grus, som grova kängor dragit in. Långt i bakgrunden hör jag det ljuvliga dunket av en mattpiskare rapp. Och så alla dofter, nyoljade altandäck och doften från grillen och den där lilla unkna odören av gammal snö som kämpar efter skuggsidorna.

Vi och väldigt många andra passerar Byggmax, precis innan grindarna lyser dikeskanten gult och tussilagon breder ut sig. Hur många gånger har jag försökt att plantera in en tuva i trädgården? Det låter sig icke göras. På Byggmax står bilarna i rad och likt glupska urtidsdjur sväljer de den ena jordsäcken efter den andra. På vägen hem ser vi nästa bilkö, vid luftpumparna på macken och män som kravlar längs marken och prickar ventilerna. Längs Stockholmsvägen ringlar sig också bilar, många med stora släp när rester av fruktträd, gamla buskar och stubbar och annat trädgårdsavfall tronar. Överst svajar en mycket trött och naken julgran. Det ligger något i sångens: ”julen varar än till påska!” men sen tar den banne mig slut! Povel Ramels hyllning till våren och Moder Sol: ”se hur naturen växlar dräkt till sol och vår/Lärkan sjunger jublande för mig och hela världen/och där simmar doppingmor i spetsen för sin kull”

Våren är verkligen en tid för nytändning! Och härmed viftar jag med förmaningens miljöfinger: Vallentuna kommun säger: ”När du tvättar bilen direkt på gatan rinner många skadliga ämnen direkt ut i dagvattenbrunnarna och vidare ut i våra sjöar och vattendrag”. Så tvätta bilen på gräsmattan eller grusplanen, så rinner det inte ner i dagvattnet utan sakta sipprar ner genom jorden.

Och över alltihopa, lyser Moder Sol!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se