KRÖNIKA 2023-08-17 KL. 08:00

Jag designar mitt liv

Av Jessica Jäger

Jag designar mitt liv
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

När jag fick min ADHD-diagnos, som vuxen, var det många som ifrågasatte den. ”Inte har väl du? Det går ju så bra för dig! Du kunde ju sitta stilla i skolan. Vem har ställt den diagnosen?”

Att mina utmaningar är osynliga för de flesta betyder inte att de inte finns. Snarare lägger jag oerhört mycket energi på att hantera dem. För mig var det en lättnad att få diagnosen, för när jag förstod att mina utmaningar var verkliga kunde jag äntligen förlåta mig själv för det som inte blev som jag tänkt.

Den utredande psykologen sa att en av anledningarna till att jag klarat mig så bra var mitt företagande. Genom företaget har jag kunnat jobba de tider som passat mig och med de uppgifter som känts inspirerande för stunden. Jag har haft mitt eget tillstånd att känna efter och anpassa dagarna efter mina behov.

Indirekt är det dock kunderna som sätter maten på bordet, så det har inte varit så lätt som det låter. Vem är jag att ställa krav på hur samarbetet ska se ut?

Jag minns första gången jag sade ifrån till en kund. Det var ett företag som tog in mig att skriva bruksanvisningen till ett IT-system. De skulle stå för arbetsplats och utrustning, men när jag kom dit första dagen fanns bara ett tomt rum. Hur skulle jag kunna göra mitt jobb utan att ens ha en dator?

De sa att jag kunde sitta och vänta, de skulle betala för väntetiden. Jag värderade min tid högre än så och sa ”Ring mig när allt är på plats” och åkte hem. Det tog en vecka innan jag hörde ifrån dem.

En annan gång var det ett företag som ville ta in mig som extra resurs. Jag hade inte utrymme att vara där på heltid, som önskat, och dessutom slutade deras arbetsdagar två timmar efter förskolehämtning. Med rädsla för att tappa hela uppdraget sa jag då: ”Jag kan komma tre dagar i veckan, förutsatt att jag slutar senast klockan fyra. Dessutom behöver jag variera veckodagarna från vecka till vecka, beroende på när sånguppdragen infaller.” De tog dealen.

I sommar har jag genomfört en liknande förhandling – med mig själv! Den medlemsportal jag har skapat fungerar inte med familjeschemat och mitt naturliga sätt att leverera på. Länge funderade jag på hur jag skulle designa om konceptet för att passa mitt liv. När jag inte fann det, landade jag i att stänga ner. Att hålla i längden är viktigast av allt.

Jessica Jäger

jessica@jessicajager.se