KRÖNIKA 2023-01-12 KL. 08:15

Jag önskar fler goda nyord

Av Anna Sigrid Pettersson

Jag önskar fler goda nyord
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Då har det nya året börjat. Janus, den mångfasetterade guden som både öppnar och stänger, blickar i framtid och ser det förflutna. Janus är också en GOD gud. Och det är så jag vill att vi ska se det nya året. Vi önskar varandra GOTT nytt år. Och så innerligt vill jag att det ska bli så 2023! Blickar vi bakåt, så görs, jag vet inte av vem, listor på nyord 2022 men också listor på mest google-sökta ord 2022.

Det var många obehagliga uttryck i förra årets nyordslista. Jag vet, det är en del av verkligheten men kan vi jobba på en GODARE verklighet? En del mänskor tillåter sig att använda ovänliga ord, synnerhet i sociala media och tycka det är yttrandefrihet och en ”rak och ärlig” kommunikation. Och vi har yttrandefrihet, jajamänsan! Allas rätt att sprida GLÄDJE och OMSORG. De gamla hederliga vanliga orden duger bra och jag vill att vi om ett år, om Janus får bestämma, ska komma fram till att de mest sökta orden är goda, vänliga ord. Ord som OMSORG.

Jag passerade den nya cykelbanan efter Bällstabergsvägen igen och såg ett alldeles påtagligt bevis på kommunens omsorg. Där nivåskillnaden är för stor har de låtit sätta upp staket och betonghinder. Risken att någon nybörjarcyklist drullar ner på vägbanan är kraftigt reducerad, fint och TRYGGT! Men okej då, några nyord, också ett utslag av omsorg, SPÅNGGÅNG. Kan det vara något? Spånggång kan vi se på några ställen vid Vallentunasjön. Spänger som är byggda för att underlätta för dem som går med barnvagn eller rullatorer eller som helt enkelt rullar sig fram. För tänk nu om Janus använder sin godhet så att DELAKTIGHET blir så vanligt förekommande att det bräcker INKLUDERAD! Kan vi också använda orden FÖRTRÖSTAN och TILLIT, också vanliga ord som vi nu ämnar flitigt använda.

Jag vill se ordet FRED ofta, helst ordet VÄRLDSFRED. Att statsmän satt i rad, så skrev de på ett konvolut och reste sig och sa: ”Det finns inga soldater mer, det finns inga gevär och ingen känner längre till det ordet militär”. Ordet AMNESTI borde vi se mycket av också gärna kombon VAPENAMNESTI.

Och det här är inget nyårslöfte, det här är den väg vi alla ska vandra, i det ordrika känslohav vi alla ska simma, mot tillåtande, vänlighet, omsorg och glädjerik tillvaro för oss alla. GENEROSITET, att hjälpa varandra! Facebook har sina sidor med Bortskänkes, att använda för det du inte behöver! Och om vi behöver något nytt, stötta våra butiker i vårt centrum. VÄRNA (är inte det ett vackert ord?) varandra! Och med det, en innerlig önskan om ett fortsatt GOTT år!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se