KRÖNIKA 2023-06-08 KL. 08:12

Jag paketerade i en punktlista

Av Jessica Jäger

Jag paketerade i en punktlista
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

Jag var duktig i skolan och ändå var skolan aldrig min grej. Att jag gick ut gymnasiet med toppbetyg – trots att jag andra året var på väg att hoppa av – berodde bara på att jag lärde mig hur lärarna tänker när de ställer frågor. Alla former av listor var lätta att omvandla till frågor.

Svaren var då också enkla att poängsätta. För lite högre betyg gällde det att se sambandet mellan delarna. På lektionerna kunde jag snappa upp vilka moment i böckerna som lärarna tryckte lite extra på. Det var generellt områden som de tyckte var extra viktiga och därför tog med på proven.

Lättnaden var stor när jag 2005 sprang ner för skoltrappan i juniregnet och fortsatte norrut i min farbrors P1800, mot friheten. Jag hade förvisso sökt till högskolan, men med ett tydligt mål: Jag skulle sjunga och därför driva företag. Alltså var ”Konst, kultur och ekonomi”-programmet ett konkret verktyg mot målet.

Med studentlivet kom en hyra och därmed motivationen att lyckas kicka igång företaget. Jag tänkte minsann inte ta lån. Frustrationen var då stor när spydiga kommentarer som ”Snacka om timpeng! Du sjunger i vad då, fem minuter, och får 1500 kr?” De förstod ju ingenting. De där fem-sex minutrarna jag faktiskt stod inför publiken och sjöng behövde jag inte ta betalt för. Dem njöt jag av! Det var ju allt arbete runt omkring jag tog betalt för: att köpa noter, repetera in nya låtar, kontakta kyrkomusiker, öva med nämnda musiker, sitta i möten och samtal med beställarna, eventuellt släpa med och rigga ljudutrustning, resa osv.

Jag förstod att kunden betalade för värdet av den stund jag faktiskt sjöng och inte delarna runt omkring. Men vad kunden saknade kunskap om var hur mycket som krävdes för att jag faktiskt skulle stå där framme och leverera. Det går inte att plocka bort resan eller repetitionen ur ekvationen. Då hade jag stått hemma i min studentetta och tragglat mig igenom en sång utan ackompanjemang och publik.

Kunden behövde förstå. Så jag skapade en punktlista à la läroböckerna och räknade upp allt som faktiskt ingick. Det var min första tjänstepaketering. Punktlistan var så effektiv att den plötsligt återfanns ordagrant på varje konkurrents hemsida – och gör än idag. Snacka om att sätta an tonen för en hel bransch. Tack skolan för punktlistorna.

Jessica Jäger
jessica@jessicajager.se