KRÖNIKA 2023-03-16 KL. 08:05

Jorden runt på Tuna torg

Av Anna Sigrid Pettersson

Jorden runt på Tuna torg
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Jag fattade beslutet åt maken och mig att vi efter vattengympan varje fredag, käkar lunch på lokal. Varje fredag, ny lokal.

Ja, vi gjorde några praktiska eftergifter som också handlade om tid och eventuella andra åtaganden. Men i stort så har vi gjort så. Och gränsen för våra besök är kommunen med vissa undantag. För vår räkning handlar det också om någon form av recension, men den får ni inte ta del av. Vi vet vilka ställen vi inte kommer att gå tillbaka till men också vilka andra, som vi besöker igen.

Det är förvånansvärt hur många matställen det finns i Vallentuna. Bara runt torget och i dess närmsta krets finns det matställen så det räcker för flera månader. Asiatisk mat är nog mest representerat, både Japan, Kina och Thailand är representerad, men även Sydeuropa. Det finns hur många ställen som helst att beställa pizza på och i den grekiska vagnen, den har vi kvar, kräver sol och värme för att slå sig ned och käka.

Latinamerika har förlorat sin representant så den vågar vi oss på att recensera. Vi käkade en gång hos Señor Bob. Vi kom precis innan lunchtiden var slut och det var verkligen slickepotten som kom fram för att ge oss en skål mat. Och det smakade himmelskt, gott, hett och härliga smaker fyllde munhålan. Men som sagt, sista slatten ur kantinen och maten såg ut som fogmassa men mycket välsmakande sådan! USA är förstås representerad, hamburgare finns och jag är mycket stolt över att Vallentuna låter oss slippa McDonalds. Finns det en McDonalds så finns det massor med skräp, trist. Eller är det McDonalds som inte vill veta av Vallentuna?

För att käka mer ”normal” svensk mat får vi åka ut en bit. Golfrestaurangerna har ofta fint käk och härliga salladsbufféer. Utsikterna är finare än andra sportsliga matställen, men som sagt, en bit att åka och ibland också lämna kommunen. Vi har också käkat tunnbrödsrullar och till min förvåning stötte vi inte på några gymnasieelever där.

I den tidigare korvmojen var det rätt tätt med killar från skolan. Det kan vara tillfälligheter eller så var det god mat till skollunch den dagen vi var där. Det är också möjligt att det var ett resultat av ”flera äter mera i skolan nu när maten är så dyr”. Och trots detta med ”maten är så dyr” så är det förvånansvärt hur många personer som äter sin lunch ute.

Vi började med våra fredagsluncher långt före jul och har flera matställen kvar i kommunen och flera golfrestauranger, både i kommunen och österut. Det blir mysigt med en liten utflykt till våren. Jorden runt på Tuna torg!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se