KRÖNIKA 2023-03-23 KL. 11:05

Krönika: Att finnas för varandra är att både ge och ta emot

Av Jessica Jäger

Krönika: Att finnas för varandra är att både ge och ta emot
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

Barn gör världen begriplig genom att leka. Entreprenörskapet är min vuxenversion av leken. I det får jag utforska olika sammanhang, lära nytt, experimentera, samspela med andra människor och använda både logik och fantasi för att komma vidare.

Liksom barnen ena stunden är pirater som hittar en skatt och i nästa stund härmar sina idoler på Melodifestivalscenen, ser mina dagar som företagare oerhört olika ut. I helgen ger jag t.ex. konserten ”Att finnas där för varandra” i Näsbyparks kyrka den ena dagen och föreläser om självledarskap på stora scenen på Harmoni Expo den andra dagen.

Temat ”att finnas där för varandra” för spontant mina tankar till givande; Om jag ger till andra, om jag ser andra så är jag en bra människa. Men det är inte så enkelt. Har du någon gång träffat en människa vars problem du har lösningen på och sedan blivit frustrerad över att personen ifråga inte tar emot din hjälp när du erbjuder den?

Att finnas för någon annan handlar inte om att ta sin kunskap och oombett applicera den på någon annan. Det handlar om att få en förståelse för en annan människas behov och situation, i samråd komma fram till hur behovet kan tillgodoses och sedan, apropå självledarskap, att utifrån egen energinivå och kunskap erbjuda sin hjälp.

Mottagaren å sin sida bär ansvaret att uttrycka sina behov, sätta gränser och våga ta emot. Du anar inte hur många företagare jag samtalar med som vill sina kunder det allra bästa men som känner motstånd till att ta emot deras pengar.

För en långsiktigt hållbar relation behöver vi hitta ömsesidigheten, givandet och tagandet som finns i just ordet ”varandra”. En företagare som inte tar emot pengar går i konkurs och kan inte längre fortsätta att ge, medan en som vet att ta betalt kan fortsätta att serva människor och bidra med skatteintäkter till hela samhället.

Tänk att det som till helgen är berörande skönsång för publiken, har utgjort ett barns lärande lek för mig; en skapandeprocess som hjälpt mig att landa i allt ovanstående, och mer därtill.

Jessica Jäger
jessica@jessicajager.se