KRÖNIKA 2024-04-25 KL. 09:48

Krönika: Att ställa den rätta frågan

Av Jessica Jäger

Om du fick ställa en fråga till en grupp företagsledare, med vetskapen om att de ger frågan full uppmärksamhet i en halvtimme, vilken fråga skulle du ställa? Jag får den möjligheten nu i helgen och har varit så mån om att ställa rätt fråga, att allt som passerat mitt huvud fått avslag och lämnat mig blank.

Krönika: Att ställa den rätta frågan
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

Det var först när jag fick hjälp av både min mentor och min coach som jag förstod att jag fastnat i att ”göra rätt” – att formulera den där frågan som är både kortfattad och konkret – istället för att ställa den fråga jag verkligen behöver hjälp med.

Jag har varit, och är delvis fortfarande, inne i ännu en utmattning. Jag har lärt mig att leva med mina utmattningar, att konstant trampa vatten nere i isvaken när isflaken flyter iväg, men det jag egentligen behöver lära mig är ett nytt sätt att jobba på. Det lär det finnas företagsledare som kan hjälpa mig med.

”Hur kan jag jobba på ett sätt som är hållbart för mig?” Frågan, så som den är ställd, kommer att att bemötas med motfrågor snarare än konkreta svar – motfrågor som förmodligen är viktigare för mig att få, än snabba tips och erfarenheter från livssituationer som inte liknar min. Motfrågorna kommer tvinga mig att rannsaka mig själv och min situation och öppna nya tankebanor.

Jag har redan funderat mycket på vad som är hållbart för mig, men istället för att ha kloka företagsledare vid min sida har jag haft uppbackning av min inre fiende, Bluffsyndromet. Hon har bara påmint mig om att jag har skrivit en hel bok om självledarskap för företagare, en uppskattad sådan, och att jag ändå fortsätter att falla ner i avgrunden. Hon säger att jag är en bluff.

Det tog ett tag innan jag slutade lyssna på henne och landade i att mycket kunskap om självledarskap inte skyddar mig från allt. Det finns omständigheter som, när de hopar sig, är övermäktiga för de flesta. Det fick mig att tänka på läkaren som en gång gav mig liknelsen ”Får man en hammare i huvudet så gör det ont”. Med den meningen ville han göra mig uppmärksam på att det finns naturliga reaktioner på svåra händelser.

Nu kan jag se att processen att skriva boken har utrustat mig med en hjälm. Kanske kan de andra företagsledarna nu lära mig hur jag undviker hammaren.