KRÖNIKA 2023-09-14 KL. 08:37

Krönika: Chilla sig till framgång

Av Jessica Jäger

Krönika: Chilla sig till framgång
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

”Min intention med varje dag är att chilla så mycket som möjligt.” Orden är definitivt inte mina, däremot min tolkning av en kursledares ord. Jag valde honom som coachutbildare för att han hade ett helt annat perspektiv på livet än jag - ett perspektiv som utmanade mig.

Året innan hade jag varit på en retreat i Italien, där vi jobbade med att förverkliga våra visioner med glädje. Vi åkte hölass till en vingård för att äta lunch, buteljera vin och lyssna till en tenor. Det var ett skönt avbrott från studiesalen, tyckte jag. En stund. Lunchen pågick i timmar, låtarna tog aldrig slut, kvinnor dansade i gräset och glasen fylldes på. När skulle vi tillbaka och jobba, egentligen?

Jag tyckte just då att det var den dyraste retreat- eller kursdag jag upplevt. Vi satt ju bara och chillade. I efterhand har jag förstått att det var en av de viktigaste dagarna i mitt liv. Jag fick syn på att jag hade glömt bort vad njutning var, i min ambition att prestera.

Så ja, när jag bestämde mig för att gå kurs till livscoach valde jag en kursledare som hade intentionen att chilla så mycket som möjligt.

För mig betydde ”att chilla” att sitta bakåtlutad på en stol med utsträckta ben, armarna i kors bakom huvudet och att på ett nonchalant sätt göra ingenting. Men kursledaren ledde våra dagliga pass, lagade maten och svarade närvarande till alla vetgiriga frågor.

Det jag tog med mig från honom var det medvetna görandet: Jag kan bara göra en sak i taget om jag vill göra den med fullständig närvaro och medvetenhet. På två områden i livet har jag den förmågan helt naturligt: inför publik och under träning. Jag skulle göra ett förfärligt jobb som sångerska om jag stod och tänkte på kvällens matsedel medan jag framförde en sång om kärlek.

I helgen fick jag göra en nulägesavstämning på temat. Jag var på konferens med andra företagsledare i ett mentorprogram och mentorns uttalade intention för helgen var ”Fokus”. Även om jag kommit långt sedan den där dagen på vingården kunde jag se att jag har jobb kvar att göra. För hur är man fullständigt närvarande när man väntar på ett samtal från ortopeden angående sitt skadade knä, inväntar svar från fyra av fem familjer om vilka sånger de önskar till veckans ceremonier och projektleder en näringslivsdag som stundar?

Jessica Jäger

jessica@jessicajager.se