KRÖNIKA 2023-09-07 KL. 07:55

Krönika: Den omöjliga schemaläggningen

Av Jessica Jäger

Krönika: Den omöjliga schemaläggningen
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

I veckan kom barnens färgglada skolscheman upp på kylskåpet. Det har aldrig hänt förut, för vi tycker att det ser rörigt ut med lappar i olika former och storlekar. Dessutom har vi på känn att de snart fladdrar runt i köket, till följd av barnens intensiva jakt på varandra.

Men det börjar bli ohållbart att komma ihåg vilka dagar gympakläder ska med till idrotten eller klubbor och benskydd behöver följa med redan på morgonen för att barnen ska hinna till sina aktiviteter direkt efter fritids. Funktion vinner över form i livet just nu.

Så många gånger jag själv försökt mig på att skapa färgkodade scheman för mina arbetsdagar: sångövning här, fakturering där, lunch på fasta tider och inplanerade raster. Det enda jag någonsin fått in rutin på har varit träningen.

Min ”nya” grej är att planera in temadagar för de uppgifter som annars lätt blir dåliga samveten: en dag i månaden för bokföring, en till nyhetsbrev och blogginlägg, två till schemaläggning på sociala media och ett par till att skriva på nästa bok.

Genom att boka in specifika dagar för det som lätt blir nedprioriterat vet jag att jag har en rutin för att ta hand om det. Trodde jag. För hur gör man i en verksamhet där gigen kommer med kort varsel, vilken dag som helst i veckan?

Efter alla år som sångerska trodde jag mig veta att uppdragen av gig-karaktär främst inträffar torsdag till söndag, varför jag tar emot coachingklienter måndag till onsdag. Men så stod jag där i kapellet tidigare i veckan, på ett ben, i högklackat, och ledde en begravningsceremoni – för andra måndagen i rad. När förändrades världen? Jag började flytta runt temadagarna för att matcha det faktiska livet.

Med en knäskada, ett blåmärke stort som en assiett, skrapade händer och en stukad handled har inte heller energin funnits för att skapa. Så mina så omsorgsfullt och klokt inplanerade temadagar flyttades inte bara runt förra veckan. De raderades. Och jag var tillbaka på noll. Utan schema. Utan plan. Men med en kalender som överensstämmer med världen.

Kanske kommer jag aldrig att hitta det perfekta schemat för mig och mina många järn i elden. Så vad jag fokuserar på är att se på vad jag önskar få ut av livet och jämföra det med innehållet i min kalender. Överensstämmer de två har jag lyckats ändå.

Jessica Jäger

jessica@jessicajager.se