KRÖNIKA 2024-04-04 KL. 12:09

Krönika: Det finns alltid ett val

Av Jessica Jäger

Allt tycks krocka i helgen. Jag var sedan länge inbokad att stå på mässa med förlaget för att marknadsföra min bok, ”Jag leder!”, när förfrågan om att sjunga på dop den ena dagen inkom. Senare visade det sig även att dotterns första sova-borta-cup, som en förälder förväntas följa med på, infaller samtidigt. Ska jag välja företagandet eller föräldraskapet? Marknadsföringsaktivitet eller faktisk intäkt?

Krönika: Det finns alltid ett val
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

Ibland känns det som att livet bara händer eller att någon annan väljer åt mig, men för varje dag som går blir jag alltmer medveten om att det är jag som väljer. Jag minns så väl första gången jag blev varse just det. Två kursledare hade satt ihop ett alldeles nytt grupprogram och lät några utvalda människor ingå i en pilotgrupp, som skulle testa och utvärdera programmet. Jag var lyckligtvis en av dessa människor.

I god tid hade datumen för de tre heldagsträffarna kommunicerats ut och jag valde att hålla dem lediga, trots att det var typiska uppdragsdagar. När tiden för kursen närmade sig fick jag veta att en av träffarna behövde flyttas - till en dag då jag skulle sjunga på en vigsel. Besviken över att missa något jag såg fram emot, och med en känsla av att beteendet från deras sida var nonchalant, blev jag upprörd på en av kursledarna.

Kursledaren påtalade att jag fortfarande hade ett val: antingen kunde jag sjunga på vigseln eller delta på kursdagen. Jag hade inte sett det innan. I min värld hade jag en överenskommelse med ett brudpar om att jag skulle sjunga på deras vigsel. En sådan överenskommelse är ristad i sten! Men hon hade rätt, jag hade fortfarande ett val. Beroende på hur jag valde fick det bara olika konsekvenser.

Jag tänker på det samtalet ibland när jag känner mig fångad eller låst i en situation. Jag har alltid ett val, jag kan alltid välja något annat än det jag har och jag kan ombestämma mig om jag inte trivs med mitt val. Jag behöver bara vara beredd att ta konsekvenserna.

I helgen kommer jag att missa min dotters första bortacup, men jag är säker på att hennes pappa skickar rapporter. Jag kommer också att missa en förmiddag på mässan, och därmed kanske lite försäljning, för att sjunga på ett dop. Men det är mina val och de är medvetna.