KRÖNIKA 2024-03-07 KL. 10:21

Krönika: Det hållbara växandet

Av Jessica Jäger

Allt är skapat för att växa, bli bättre och gå uppåt. Det var innebörden i en föreläsning jag lyssnade till här om året. Jag köpte det rakt av. Företagen ska omsätta mer för varje år, priserna ska gå uppåt, den enskilda människan ska utvecklas för att uppnå sin fulla potential…

Krönika: Det hållbara växandet
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

Men är det sant? I naturen är allt cirkulärt. Det gror, växer, blommar ut, vissnar och blir till frö igen. Och vintern vi nyss upplevt övergår nu i vår, som sedan kommer växla över i sommar och så småningom höst, för att sedan ge oss en ny vinter. Vi vaknar och vi somnar.

Vilket perspektiv vi ser något ur kan göra hela skillnaden. Jag har fått lära mig att lönsamhet är att använda resurser på det mest effektiva sättet för att skapa vinst. För mig är det som att höra att allt ska optimeras, att varje minut ska tas tillvara och att bandet alltid ska rulla på utan avbrott. Att vara effektiv är således att vara ”duktig”.

I januari läste jag om lönsamhet ur många olika perspektiv och gjorde sedan en serie livesändningar på temat. Det som kom ur min mun handlade inte om att vara duktig. Det handlade om att vara hållbar. Tänk att det skulle ta mig två decennier av företagande innan jag förstod att lönsamhet egentligen är ett hållbarhetsmått.

Att få ut mesta möjliga utkomst av den tid, de pengar eller den energi jag lägger in i något är smart på ett självkärleksfullt sätt. Men det krävs att jag anammar naturens cirkulära tanke för att kunna vila i det.

Säg att jag tror att jag ständigt behöver växa. Då effektiviserar jag en process så att den tar mindre av min tid. Den tid jag sparar kommer jag då att använda till att effektivisera en annan process. Det blir en kapplöpning i ständigt effektiviserande för att uppnå allt bättre resultat.

Om jag istället kommer ur det cirkulära perspektivet, och effektiviserar samma process, kan jag använda den sparade tiden till att vila. Vilan får utrymme först när jag kan vara tillfreds med att bibehålla samma ekonomiska resultat en tid.

Det finns utrymme för växande även här, men tiden får ha sin gång, och liksom blomman drar ihop sina kronblad om natten för att sedan blända oss med all sin skönhet dagtid, så är det en böljesång. Som med så mycket annat är det inte antingen eller, utan både och: Att effektivisera och vila ger hållbar tillväxt.