KRÖNIKA 2021-10-14 KL. 14:19

Krönika: Helgen avlöpte i släggans tecken

Av Anna Sigrid

Krönika: Helgen avlöpte i släggans tecken

RÖJER. Anna Sigrid berättar om när de går loss med en slägga.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Helgen avlöpte i släggans tecken! Så kan en säga om det snackas riva vägg! Som mamma får en alltid ställa upp och hjälpa barnen och det spelar faktiskt ingen roll hur gamla barnen är. Sinom tid blir väl förhållandet det omvända. Så under helgen har jag jobbar hårt, konsultat och pekat med hela handen och barnen har arbetat. Och det är litet knasigt, eller hur jag ska säga, att kalla mina ätteläggar för ”barn” när en av dem har fyllt fyrtio.

Vi har rivit vägg! Det vill säga jag har sagt HUR det ska göras och de har gjort. Och första kollen är förstås: ”Är väggen bärande?”. Och dottern får originalritningar och en besiktningsman som kontrollerar det hela och svaret blir: ”Väggen är inte bärande, således kan dessa rivas utan några särskilda konstruktiva åtgärder.”

Det är en bra början, jag fortsätter: ”Fixa verktyg!”. Och dottern som känner gud och hela världen känner också hantverkare som lånar ut verktyg, modell stora och proffsiga. Det är då maken undrar: ”Men kan hon inte be dem om hjälp?” Och han, om någon, borde verkligen veta, sådan mor, sådan dotter och ”kan själv” och allt sånt. Och verktygen kommer intrillandes.

Näst på tur, det är röjning av rummen och skyddstäckning. Sen kommer mina krav, nu beställs kaffe och mazariner till förmiddagen och pizza till lunch, ansiktsmask, skyddsglasögon och hörselkåpor ska finnas på plats. Sen går det liksom inte att skjuta upp längre. Och så dan före rivardagen får jag ett desperat mejl från dottern: ”Innan rivning ska ovanliggande bjälklag stämpas på båda sidor!”

I telefonen hör jag faktiskt en liten, ledsen flicka och då är det inte läge att svara: ”inte en aning vad det är!” Och under tiden vi talar googlar jag och får minsann reda på saker och stämp, kraftiga höj- och sänkbara stolpar att stötta tak vid rivning av vägg och kostar ca tvåtusen kronor styck. Samtidigt som jag hör tårarna hör jag också: ”men det hinner jag inte ordna tills i morgon.” Och det är bara att inse, mammor kan inte allt, men google kan det mesta!

Och det är då jag finner det magiska, Hygglo.se! En sajt där en kan hyra vad som helst, när som helst, både privatpersoner och firmor. Var och en sätter sitt pris på sina prylar och ja, lite krångligt var det logga in med bank-ID, men sen, hittar en person som hyr ut sina stämpar för en helg och under en hundring. Lägg det på minnet! Hygglo.se!

Och väggen, den bara for ner i stora bitar under brak och damm, lite murputs i kaffet blev det. Väggen ligger i bitar i en storsäck på gården och pizzan smakade riktigt gott efteråt.