KRÖNIKA 2022-09-01 KL. 14:00

Krönika: Jaha, ska vi köa till förtidsröstningen istället?

Av Anna Sigrid Pettersson

Krönika: Jaha, ska vi köa till förtidsröstningen istället?
Foto: Roffe Andersson

Jaha…. September! Plötsligt går det så fort och bara om elva dagar är det val! Och attityden till själva valet, möjligheten att välja, en av grundbultarna i själva demokratin, vad har hänt med den?

Nu kan vi förtidsrösta och enligt folk som blivit intervjuade i Rapport så är det så praktiskt, en slipper köa!

Som det är själva grejen! Köandet? Själv slank jag in på biblioteket häromdagen och såg en kö, lång som till mellandagsrean ringla sig utanför. Folk som vill förtidsrösta för att slippa köa! Jo ja tackar! Och, innan någon börjar grymta, det är klart jag tycker det är BRA att folk kan rösta på annat sätt än på själva valdagen! Jag menar, bortrest, sjuk eller boende så att själva röstningen blir en bånglig historia, så klart att det ska finnas den möjligheten också, ett val i själva valet så att säga!

Sen är det en annan historia, Vem ska jag rösta på? Och så finns det hjälpmedel, massor med artiklar, debatter, valkompasser och enskilda partiledare som får en egen stund med en reporter. Jag har redan sagt att jag gillar papperstidningar och en tidning som följt mig sen tonåren, (ja, jag var en konstig ungdom!) är Råd och Rön!

Älskar den tidningen! Och där har de på ett mycket tydligt och föredömligt sätt gjort sin undersökning om vad de olika partierna står för när det gäller konsumentpolitik! Och är det något som verkligen påverkar oss, vanliga mänskor, varje dag, i det lilla, i det stora, så är det konsumentpolitiken. Vilken rätt har vi som konsumenter när det verkligen gäller?

Och Råd och Rön har på det mest förnämliga sätt, tydligt och överskådligt sammanställt en rad viktiga frågor som påverkar oss i vardagen. Det handlar om prisökningar, realisationer, kommunal konsumentrådgivning, digital inkludering och kontanter, hur är det där med kontanter, är det okej att ha kontantfria butiker? Osv, osv. På ett uppslag har tidningen ställt de viktiga frågorna och i tabellform har de olika partierna svarat ja, nej och delvis! Supertydligt! Sen hänvisas vi till utförligare kommentarer på nätet! (radron.se/val2022)

Jag hänvisar till biblioteket! Där borde det också köas, till tidningshyllorna! Där finns Råd och Rön att läsa, låna hem! Och visst är biblioteken kronan på demokratin, eller borde vara! Den plats där alla kommunhandlingar finns tillgänglig, ja, de som nu inte har tillgång till datorer eller saknar datavana (apropå digital inkludering) förutom allting annat. Och apropå vårt bibliotek, vårt kulturhus! Är inte det kronan i vårt samhälle?

Grattis förresten! Kulturhuset fyller tio år!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se