KRÖNIKA 2021-10-28 KL. 09:04

Krönika: Kommunpolitik kräver riktig närvaro

Av Uffe

Krönika: Kommunpolitik kräver riktig närvaro

I denna återkommande krönika speglar tidningen det politiska livet i Vallentuna, sett ur medias vinkel. Eventuella åsikter är subjektiva men syftet är att förhålla sig objektiv till politiken.

Egentligen är det ingen större skillnad på lokal politik och lokal journalistik. Om det handlar om närområdet blir vi ofta intresserade.

Tänk dig om vi som tidning har artiklar från grannkommuner istället för närområdet, då riskerar vi att läsarna inte anser att det vi skriver om är relevant. Samma sak är det även med lokal politik, blir slagorden och visionerna för övergripande och luddiga så tappar vi väljare intresset. Därför är de superlokala debatterna som ofta pågår i kommunfullmäktige så viktiga. Jag tycker att våra lokala politiker som är ledamöter i det högsta beslutande organet är riktigt skickliga på att hålla rätt nivå på debatterna.

Det finns fler likheter mellan lokal politik och journalistik. Exempelvis handlar det om att vid möten med människor hitta de viktigaste kornen i en idé eller åsikt. Jag gissar att våra politiker får minst lika många förslag på vad som behöver göras som vi på redaktionen får tips på saker att skriva om. När vi får dessa uppslag är det viktigt att ställa sig själv frågan - vad är grejen?

När man är rookie inom journalistiken springer man på alla bollar - tills man lär sig och börjar få lite spelsinne. Jag kan tänka mig att det är samma sak med nybakade politiker. Först lyssnar man på allt - tills man blir rutinerad.

Det viktiga är det som händer sedan. Är man skicklig så fortsätter man att vara öppensinnig men det finns ju de som är "fat and happy" och som slutar lyssna. Jag tycker att majoriteten av Vallentunas politiker lyssnar bra när man pratar med dem.

På förra mötet i fullmäktige debatterades möjligheten till att lämna medborgarförslag. Jag har ingen åsikt om detta behövs, men jag vet att det på kommunens hemsida finns kontaktuppgifter till alla politiker, med både mejladress och telefonnummer. De brukar vara bra på att svara.