KRÖNIKA 2021-10-07 KL. 14:51

Krönika: Nu är växtsäsongen över och skörden bärgad

Av Anna Sigrid

Krönika: Nu är växtsäsongen över och skörden bärgad

INNEVÄDER. Oktober innebär att skördetiden är över - dags för innesysslor.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Oktober med guldfärgade träd och löven faller i rasande takt. Det blåser, onödigt mycket till och med. Fördelen med oktober är att all sommar definitivt är slut.

Höstens verksamhet är det inte mycket kvar, alltså det som sker utomhus. Enligt di gamle så är växtsäsongen över, skörden bärgad och dags för innesysslor.

En ljuv innesyssla där jag dessutom kan njuta av ”utelivet” genom stora generösa fönster, är bad! Jag älskar att bada, att vistas i vatten och röra sig viktlöst och smidig som en fisk, det är en lisa för kropp och själ. (Utom den gången i Kina, på en turistort för kineser. Där kände jag mig som en strandad valross! Vit som alabaster promenerade jag på stranden och flera mänskor kom rusande mot mig. Jag hade märkt tidigare på dagen att folk gärna ville prata engelska med mig. Men där på stranden, folk kom rusande och stannade nån meter framför mig, tvärvände och log stort mot nån som tog en bild, med valrossen i bakgrunden alltså! Kändes sådär, faktiskt!)

Men nu, hemma i Vallentuna, på Sportsclub, tillsammans med andra tanter klyver jag vattenlinjen och simmar, vattengympar och bubblar i poolen (fotoförbud, älskar det!). Genom fönstren ser jag vinden slita löven av träden, och jag omsluten av varmt vatten! Det känns underbart!

Men sen är det, det där med bastun då. Under lång tid har den varit avstängd. Nu är bastun på igen. Och även om coronarestriktionerna har släppt i stort så funderar jag på det där med bastun. Ett litet varmt rum och en sitter där och andas samma luft och kan jag nu ställa frågan till mina medbastare: Är du vaccinerad? Jag har förstått att frågan: vaccinerad eller icke, har blivit en känslig fråga. Jag förstår inte det och jag tänker förståss på Tegnérs klassiska ord om ”freden, vaccinet och potäterna” som bidrog till den minskade dödligheten i Sverige för tvåhundra år sedan. Och gör väl så idag, också. Men i alla fall, vaccinet är frivilligt! Bastu är frivilligt. Men kan vi ställa frågan?

Och jag menar inte som ett diskussionsämne eller debattinlägg. Det är frivilligt att vaccinera sig, frivilligt att basta och nu som sagt, nu börjar innesysslorna. Teatrar och biografer är öppna, konsertsalar fylls, biblioteken besöks av boksökare, bastulavar belägras av badare och livet är ljuvligt, men kan vi ställa frågan?

Och under min simtur ser jag hur träden blir allt naknare och jag vet, snart kommer jag själv sittandes alldeles naken, trött i kroppen, lycklig i själen och omsluten av govärmen i bastun. Och ute blåser oktobervindarna.