KRÖNIKA 2022-03-17 KL. 14:30

Krönika: Putout och solpaneler

Av Anna Sigrid Pettersson

Krönika: Putout och solpaneler

Min fastighet har blivit med solpaneler! Det är roligt och så här, efter galnaste elpriserna någonsin, varför inte tidigare?

Och så är det ju alltid, med facit i hand så borde en gjort det tidigare. Och så är det förstås en massa appar och annat som gör att vi kan se hur elen flyter omkring. Och jag har också tidigare ställt frågan; Varför kräver inte byggnadsnämnden solceller på nybyggnation?

Och så där kan en hålla på. Det är alltid lätt att med facit i hand säga; Det där borde vi gjort mycket tidigare. Varför denna trögrörlighet och handlingsförlamning? Men nu så, alla vi med rörligt elabonnemang, vi får blunda och betala. Och ni med fina fasta elabonnemang, vi säger: Grattis!

Och det är så mycket vi kan se med facit i hand. Till exempel kan vi ju se att de gamla sovjetsatellitstaterna borde ha sugits in i ”väst” rent av EU. Först ut av de postsovjetiska staternas frigörelse var Litauen, i mars 1990. Och trots sovjetiska svarta baskrar i januari 1991 i Riga, blev Lettland självständigt i augusti 1991, grattis där också. Ukraina, som utropade sig som självständig stat, liksom Belarus 1991, borde fått stöd och support från väst och EU.

Belarus blev ju puttade bakåt av han, den där Putten men Ukraina och Baltländerna orienterade sig mot väst. Och Estland och Lettland är anslutna både till Nato och EU. Och som sagt, med facit i hand så. Anna Lindh menade (DN 220307) att en utvidgning av EU och inkludering av satellitstaterna, en orientering mot väst, var (och är) en nödvändighet för både fredens och demokratins skull. Kunde inte EU skickat en korrespondenskurs? Och nu tycker halva svenska befolkningen att en anslutning till Nato är en nödvändighet. Precis, med facit i hand så.

Och så kan en också alldeles tanklöst tänka, men om vi tar det ett varv till. Det operativa befälet i Nato, av tradition en amerikans general eller amiral, och Nato under president Obama eller Biden är väl en sak, men vem blir nästa president? Och med en ny lintott som president med ”make America great again”. Det känns lite knepigare. Andra polare i Natoklubben är Erdogan, Orban och Kaczynski, killar som jobbar hårt med att begränsa tillvaron för sina medborgare. Samarbete med dem? Jorå, serru såatt..

Och priserna på elen stiger. Likaså priset på bensin och diesel. Det blir vårt pris att betala för att den där Putten ska hålla sig inom sina gränser. Och som Veronica Kuchynova, den tjeckiska diplomaten sa: ”Ryssland, detta är inte sanktioner, detta är en särskild finansiell operation!

Putout!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se