KRÖNIKA 2020-10-30 KL. 09:00

Krönika: Satsa inte på de där parkeringsapparna!

Av Anna Sigrid

Krönika: Satsa inte på de där parkeringsapparna!

Understundom lämnar jag Vallentuna och situationen kräver bil. Det är höst!

Den tristaste delen av höst, när det är grått, kallt och regnigt och trädgårdar, balkonger och terrasser ska städas! Frostkänsliga växter ska plockas in, krukor ska skuras, terrakottakrukor skyddas och lite beskärning av diverse växter göras. Utemöbler skyddas, packas ihop och bäras in eller ställas under tak eller bara packas in, vänligt men bestämt i presenning eller specialgjorda små skydd.

Och det här ska göras, både i slott och koja, jätteträdgården eller lilla balkongen. I mitt fall skulle dottern ha hjälp med terrassen. Och där har bostadsrättsföreningen avvecklat komposten och en terrass med blomstergalen böna resulterar i en hel del kompost!

Så biltransport krävs och då är det bara det där lilla problemet, parkering! Var kan en parkera, kostar det och hur ska i så fall avgiften för parkeringen erläggas? Det finns så många frågor och nätet ger inte alltid svaret. Ett standardsvar för många frågor är, ”använd appen!”

Och då är vi där igen! Appar som om det är lösningen på allt! Appar kräver smartfånar! Och om vi nu har en smartphone så krävs det att vi begriper, att vi är på tårna, alerta och pigga och fingerfärdiga, alltid tipptopp! Och så finns det flera privata företag som har digitala betaltjänster som kanske tar en lite extra avgift för att tillåta dig att betala! (Hur sjukt är inte det?) Men använder du stadens betaltjänst så kostar det inget extra! (Och hur vet jag vad som är stadens betaltjänst?) Skyltar som informerade om detta sågs inte till på flera hundra meters håll. Och så ska det länkas, kopplas till bank-ID och så ska en komma ihåg att logga ut. Det är en sida av parkeringen den andra är kostnaden. Hur mycket (om jag nu har lyckats) ska jag betala?
Googlar! Parkeringsavgifter, jodå, de kostar och det kostar olika beroende på, fint det fattar jag! Men just på Dotters gata, vad kostar det där? Framgår inte! Och lördag, hur är det då. Googlar mera, jodå på helger, ”dag före söndagar och helgdagar gäller andra regler för parkering”! Jaha! Vilka regler då? Men det går ju bra att fråga sig fram. Bilen som står framför min bil, ur kliver en ung man, kliar sig i huvudet och ser ut som ett frågetecken! Vi bestämmer oss för att ta parkeringsboten!

Så, solen lyste lite grann på oss och bilen, och sakta men säkert fylldes den med sånt som skulle till Hagby och sånt som skulle lagas. Under lunchen, på de ännu så länge inte vinterförvarade möblerna bads stilla böner: Söta, rara snälla Vallentuna! Inför inte parkeringsappar!