KRÖNIKA 2024-04-18 KL. 11:00

Krönika: Vårens temperamentsfulla inledning

Av Anna Sigrid Pettersson

Det ryter och stormar ute. Det knakar i huset och så hör jag plötsligt Mamma Kalender ryta till så det skakar i rutorna: Nu skärper du dig April! Sluta att fiffla med av- och på knappen! Sätt PÅ igen! Rätta in dig i Kalenderfamiljen och ställ dig på din plats i ledet! Du ska stå FRAMFÖR Mars, inte bakom!

Krönika: Vårens temperamentsfulla inledning
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Se så, du har visserligen allas tillåtelse att luras, skoja och hitta på lite ofog så där på första april, men sen får du banne mig sköta dig som den vårmånad du är! Marsch pannkaka! Om du uppför dig riktigt väl så kan du få busa loss lite grann på Valborg, en och annan flinga må falla, det vet du. Mänskorna ska härdas! Sen när brasorna och elden släppts loss och hyllningskören lovprisar din syster sköna Maj. Då är det slut, det vet du också!

Det var väl så det lät där för någon vecka sen. Att vakna upp och tro att någon vridit tiden tillbaka, marken vit och snön ligger vit på taken. De där påskliljorna som prytt trappen, brutalt knäckta och säckat ihop över krukkanten. Men nu så, nu har ordningen återställts och det trumpetas rejält i trädgårdarna. Påskliljornas strutar skyldras mot skyn, liljorna i sina krukor rätar på ryggen och dagstemperaturen tvåsiffrig och minusgraderna nattetid har förvandlas till en nolla, lömsk och nedrig, men fortfarande en ganska lam nolla. Risk för frost, ja, men bara lite. Penséerna vid entrén kommer överleva natten om det inte råkar passera något rådjur.

Yr.no har en ny funktion på sin sida, erbjuder en treveckors väderprognos som visar både nederbörd och temperatur samt med en skattad procentsats om risk för frost. Just nu är den rätt hög för vecka 16. Jag tänker lyda, pelargonerna får stå inne ett tag till. Den blåa siffran är lika illavarslande som det blåa skåpet. Låt krukorna stå kvar inomhus. Inte för att pelargonerna dör av en frostknäpp men de bruna bladen kommer avslöja din otålighet. Har du orken kan du solträna dina sticklingar, ställa ut dem i solen och ta in dem till kvällen, likt inskolning av barn på dagis. Lite i taget gäller även för pelargoner och andra balkongblommor. Butikerna frestar oss med olika vårblommor. De är tio-pack av penséer både storblommiga och småblommiga, en och annan och ranunkel och vivor i olika kulörer. Det erbjuds också fröpåsar med sommarblommor och massor med löften om en blomstertid som kommer. Sköna Maj är i faggorna.

Och så hör jag en retsam röst. En ettrig stämma sjunger en ovanligt irriterande ramsa: Jag heter April, jag gör vad jag vill, ni får vänta lite till! Men i bakgrunden hörs repetitioner, Sköna Maj är redo!

Anna Sigrid Pettersson

annasigrid@vallentunanya.se