KRÖNIKA 2022-02-10 KL. 09:32

Krönika: Vem vill räcka upp handen här?

Av Anna Sigrid Pettersson

Jag gillar sociala medier, jag gillar facebook och jag hänger ofta på nätet. Och jag tycker att fler ska hänga på nätet och jag tycker (förstås!) att god ton ska hållas.

Krönika: Vem vill räcka upp handen här?

Det finns många olika facebooksgrupper som rör Vallentuna. De jag mest besöker är Vallentuna köp och sälj och Vallentuna bortskänkes!

Och på de där olika sidorna har jag blivit av med saker, skänkt bort eller sålt bort. Men jag har likväl hämtat saker och köpt saker. Och det är intressant att se att de där gamla ”kusinkassarna” lever kvar men har fått en bredare arena men också nytt innehåll. Måste ”kusinkassar” förklaras? När jag var barn, och jag var bland de yngre i både mammakusinernas och pappakusinernas tjugohövdade skara, men kassar vandrade mellan familjerna med urvuxna kläder. Och i just vår socioekonomiska grupp var det just bara kläder. Ibland var det rena julafton och ibland var det en sorgens dag. Jag minns ett par trista långstrumpor, förlängda i tårna och det blev en klumpig skarv under hålfoten.

När mina barn var små innehöll också kusinkassarna en viss sportutrustning, skridskor och fotbollskor passerades genom hemmet, ibland också skidor. Idag är utbudet än större med hjälmar, barnstolar och flytvästar och annan säkerhetsutrustning. Men också, i mitt tycke, obegripliga ting som babynest, amningskuddar och babygym. Jag är ju nu en gammal tant med massor av åsikter och det behöver ju ingen bry sig om!

Men inför julen förekom väldigt många annonser som erbjöd barnsaker under ”bortskänkes”. Det kunde vara både fina kläder, leksaker eller funktionsprylar, typ sittvagnar och liknande. Det stod i annonsen att det kunde vara lämpligt som julgåva. Och vidare stod det: ”till ensamstående föräldrar” eller det kunde stå ”ekonomiskt utsatta” och ”behov av försörjningsstöd” varianter på det temat, men ordet fattig används aldrig. Men det är fint, det tycker jag alldeles på riktigt! Men det är bara lite svårt, jag menar, vem vill räcka upp handen och säga: ”Jag är ekonomiskt utsatt”? Och nästa fråga, om givaren får två spekulanter, vem har då förtur?

Som skrivet, jag gillar verkligen facebooks ”köp och sälj”- och ”bortskänkes”-grupper. Jag gillar också tanken på att folk, med överskott vill ge till andra folk med underskott. Jag verkligen gillar återanvändning och återbruk, både som princip och som en ekonomi. Och återanvändningen behöver verkligen inte ha med den personliga ekonomin att göra. Det jag inte gillar är att utsätta någon för att behöva räcka upp handen och säga: Jag är fattig!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se