KRÖNIKA 2022-08-25 KL. 10:34

Krönika: Vilket parti vågar lova det först?

Av Anna Sigrid Pettersson

Krönika: Vilket parti vågar lova det först?

Kan vi inte bara skippa detta på kommunnivå?
Valet närmar sig! Valaffischerna misspryder omgivningen och bidrar med marginell information.

Och DN låter en valforskare komma till tals och säger: ”Inget fel att rösta med hjärtat”! Tryggt att veta, själv kommer jag att använda röstkortet. Och nätet kryllar av tips på olika partier, partiledare och mitt tips är ändock det viktigaste: ”använd din röst så ingen annan använder din tystnad!

Men vardagen är här, det rasslar lite i rutinkugghjulen, men nu börjar de ”vanliga” teveprogrammen. Borta är alla, i mitt tycke, charmiga program från grannländerna. Där är favoriten: Norge från luften! JÄKLAR vilket land, vilket landskap, vilka vyer och varför är jag inte där oftare?

Jodå, jag är en sådan gammal typ som använder mig av tablåteve. En dag utan Rapport är konstig, trots att det ibland är så mycket eländes elände så vill jag åtminstone veta. Jag har papperstidning också och är också gammal nog att prata om A och B-delen. Så maken tar A och lusläser om sporten, jag tar B och läser den. Älskar boklördag och filmsöndag, eller är det tvärtom? Och igår (söndag 21 augusti) var det en lång artikel om Evin Cetin, vilka kvinnor det finns! Läs den intervjun! DN finns både på nätet och på biblioteket.

Så till vardagslunken hör också en betydligt tjockare DN, de vanliga teveprogrammen som ger sina vanliga krockar, jag menar, är det Vetenskapens värld eller Det sitter i väggarna, som vinner? Till vardagslunken hör också vattengympan! Fyrtioåtta timmar innan sitter vi som klistrade vid datorn, räknar ner sekunderna och så bokar! Det blir inte vinst varje gång men ofta! Så Cape Kennedy, behöver ni nedräknare för uppskjutningar så finns det ett gäng experter här i Vallentuna som övat hårt inför sina vattengympapass!

Och när vi samlades för första gången förra måndagen så var det nästan skolstartskänsla. Många glada leenden och skratt och förväntningar och solbrända kroppar sänktes i vattnet, musiken gick i gång och vi med den.

Så på väg hemåt igen, alla dessa valaffischer! Så fula, så intetsägande, så nedskräpande. Vilket politiskt parti vågar börja med kampanjen: Skippa valaffischer! Eller kan vi ändå inte bara skippa dem på kommunnivå. Alla partier vill ju värna om miljön, mer eller mindre så den nedskräpning som valaffischerna utgör, den pappersförbrukningen, den energin för att producera och sprida, kunde väl användas till mer och effektivare informationsspridning, eller?

Ja ja, jag åker vidare, hänger upp blöta badkläder och så till vardagsrutinens kronjuvel, halvtrekaffet!

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se