KRÖNIKA 2023-04-13 KL. 09:36

Låt dina kärnvärden leda

Av Jessica Jäger

Låt dina kärnvärden leda
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

”Va, kan du träna på dagen? Vad har du för jobb?”

Frågan kom en av alla kvällar vid sidlinjen på IP, i samtal med en annan förälder. Företagande ger frihet. Faktum är att många startar företag för friheten det ger; möjligheten att skapa sitt eget schema och att välja sina uppdrag.

Tänk att kunna tillbringa mer tid med sina barn, umgås med vänner, resa, träna och lägga upp dagarna som man vill! Men för att verkligen känna sig fri behövs generellt pengar också.

När jag startade mitt företag var jag glad bara jag fick sjunga – att kunna ägna dagarna åt det jag tyckte var roligast av allt. Då var jag 19 år och student. Jag behövde egentligen bara mat, hyra, böcker, SL- kort och någon försäkring.

Med tiden har livet kommit att se annorlunda ut. Studentlägenheten byttes mot en hyreslägenhet, sedan en bostadsrätt och så ett hus. Jag gick från singelhushåll till att ingå i en familj på fyra med barn som har aktiviteter, deltar i camper och åker allt längre bort på cuper. Glädjen över att få sjunga räcker inte för att projektleda livet, för nu gäller det att balansera både tid och pengar.

När vi behöver få in mer pengar är kanske den spontana tanken att lägga ner mer tid; De flesta av oss är uppvuxna med självklarheten att byta tid mot pengar. Om jag jobbar mer får jag alltså in mer pengar. Men om jag jobbar mer för att försörja min frihet, vad händer då egentligen med friheten i sig?

Då har jag istället förlorat min tid. Plötsligt handlar allt om jobb och att tjäna pengar och så kommer terminens andra skollov och barnen ska vara lediga. Vad gör jag nu? Jag kan ju inte ta emot kunder.

Företagande – att gå mot lönsamhet – handlar inte om att jobba mycket. Det handlar om ge värde till andra människor samtidigt som du stödjer det som är viktigt i ditt eget liv.

Om friheten är viktig för dig så är det ekvationen som ger dig frihet du behöver definiera. Innebär det rörlighet i tid och pengar nog att känna dig trygg, så är det de parametrarna du behöver skruva på.

Kanske är det att jobba med få kunder till högt pris eller att hitta en lösning där du levererar samma värde som idag men utan att alltid vara närvarande.

Jessica Jäger
jessica@jessicajager.s