KRÖNIKA 2023-04-04 KL. 10:20

Multipassionerad som påsken

Av Jessica Jäger

Multipassionerad som påsken
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

Det tog fjorton år innan min värsta företagarmardröm besannades: en stickprovskontroll hos Skatteverket. Även om jag aldrig någonsin gjort något medvetet fel var jag livrädd. Det första telefonsamtalet inleddes med en intervju där jag fick berätta vad jag gör i företaget.

Uppräkningen började; jag sjunger, ger ut musikalbum, är kundsupport åt ett bolag utanför EU, leder begravningar, coachar småföretagare, säljer träd som planteras i Östafrika… Mannen i andra änden blev tyst innan han sa: ”Oj, det var mycket. Men vad gör du i företaget egentligen?”

Min mardröm blev ännu mörkare. Jag talade med en tjänsteman som (i min upplevelse) inte hade någon aning om vad det innebar att vara företagare. Hans idé om ett företag verkade vara att man gör en sak och håller sig till den. Antingen är man rörmokare eller frisör eller butiksinnehavare. Han hade uppenbart inte läst igenom mina SNI-koder eller träffat en sann entreprenör.

Vi multipassionerade företagare passar inte riktigt in i myndigheternas mallar och inte heller i människors ”fack”. Kanske får vi höra att vi måste nischa oss, att det inte finns någon röd tråd.

Men för oss finns det en röd tråd: att serva andra människor passionerat. Det är variationen och meningsfullheten som gör att vi kliver in med lika stor glädje och kärlek i varje uppdrag, för ingenting blir någonsin slentrian. Vi låter de inre värdeorden bli till handlingar och paketerar så våra många lyrasträngar i ett personligt varumärke eller under ett företagsnamn - och det fungerar.

Nu står vi inför påsken. Den är ungefär lika passionerat mångfacetterad, för ärligt talat: vad har Jesus’ död och uppståndelse, ägg, harar, ris med fjädrar i, sill, kycklingar, häxor som flyger till Blåkulla och godis till reapris egentligen gemensamt? Lägg till en gulförpackad must på det. Kan det bli mer spretigt än så? Inte mycket, men vi köper det, för att det är vår tradition. Alltsammans är förpackat i något vi kallar ”Påsk”.

Jessica Jäger
jessica@jessicajager.se