KRÖNIKA 2024-04-18 KL. 10:50

Näringslivskrönika: När affärssinnet får leda

Av Jessica Jäger

Näringslivskrönika: När affärssinnet får leda
Jessica Jäger. Foto: Janine Laag

Innebandykillarna droppade in i hotellobbyn, med sin packning, för att checka ut. Vi föräldrar stod redo att köra dem till hallen för slutspel och i väntan besvarade jag en mailförfrågan om att sjunga på vigsel.

Vigseln skulle ske på en gård, och i motsats till när vigseln sker i kyrkan, betyder det att ingen musiker finns på plats. Förr väckte de förutsättningarna en rädsla i mig – en rädsla att gå miste om giget. Jag är nämligen inte skicklig nog på gitarr eller piano för att ackompanjera mig själv, och därmed har jag alltid skickat offert för mig och ännu en musiker, vilket inte alla har råd med.

Att sjunga till förinspelade musikbakgrunder är en gångbar lösning, men det har kostat nästan lika mycket att be en musiker skapa dem åt mig, som att ta med musikern till giget, och då har jag alltid valt det sistnämnda.

Den här gången noterade jag att något hade skiftat i mig: jag var beredd att förlora hela gaget till den potentiella framställningen av musikbakgrunderna, vilket gjorde förfrågan betydligt enklare att besvara: Det är jag (musikbakgrunder inkluderade) till ett pris eller jag och medmusiker till ett annat.

Vad var det egentligen som hade skiftat? Synen på mitt företagande och stoltheten i var pengarna kommer ifrån. Många företagare inom de kulturella och kreativa näringarna får höra ”Men vad jobbar du med egentligen?”, som om musiker, skådespelare och dansare inte är yrken. Det triggade mig mycket som nybliven företagare, eftersom jag startade företag enbart för att livnära mig som sångerska (utan att bli rikskänd). Jag gjorde det till min mission att visa att det går.

Det gick, såklart. Men det krävde en del uppoffringar. Varje gig behövdes och onödiga verksamhetskostnader fanns verkligen inte med i kalkylen.

Nu har jag släppt taget om att bevisa att det går. Nu vill jag driva företag med affärssinne, ackompanjerat av passion, snarare än att låta passionen styra. Det gör att pengar kommer in från långsiktigt hållbara lösningar och ger mer plats för passionen att växa och att vara just passion.

Förr hade jag sjungit på vigsel en helg i april. Nu hejar jag mig hes när Vallentunas P12:or spelar cup i Örebro. Det är också sådant som kan få utrymme när affärssinnet får leda.

Jessica Jäger

jessica@jessicajager.se