KRÖNIKA 2024-05-02 KL. 09:08

Sköna maj – tiden att förnya och frodas

Av Anna Sigrid Pettersson

De tar sig, sa mordbrännaren till sköna Maj! Men sköna Maj hörde inte riktigt där hon stod i vårgarderoben och funderade på vilka växter som skulle passa nu.

Sköna maj – tiden att förnya och frodas
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

April har lagt ned, den tiden är ute och nu ska det bara förberedas för, ja det är mycket som ska förberedas i maj och försommartid! Mösspåtagningen är avklarad för dem som ska rusa ut i ungdomens vår och knyta förbund i den lund där björkris förhoppningsvis skördas till skrindor för de nybakade studenterna att köras hem i. Jaha, jasså, inte det? Nä nu är det stora flak som gäller, brölande högtalare och ölburkar. Men kanske ett och annat brudpar vill ha späda, skira björkrisportaler vid sin färd mot äktenskapet för att svära trohet och kärlek åt varandra. Och pratar vi skolavslutningar så är det väl nästan ett krav att det ska pyntas med syrener.

Jodå, sköna Maj får allt lägga på ett kol för att hinna, nu när tramssystern April misskött sig så rejält.

I backarna står nu sipporna, både vita och blå och gräsmattorna bjuder på sin bästa scillaprakt. Sköna Maj ger oss en vår i som i blomning står. Vi ska plocka violerna blyga, och då ska vi minnas att doftviolerna, förutom den vackert blålila färgen gör sig bra som dekoration på bakverk eller i sallader också har en angenäm smak av anis. Till fröjd för vårens alla festligheter. Syrenen, inte bara vacker och väldoftande, de kan också flyta i välkomstdrinkar, dekorera bakverk men likt flädern, (ja den dröjer ett tag till) förvandlas till läskande saft.

Men ska vi stärka våra kroppar, berika oss på vitaminer och mineraler, ja då ska vi satsa på nässlorna. Sköna Maj ger oss dessa primörer, smakrika och sprängfyllda med nyttigheter och alldeles oromantiskt, också nyttiga tarmfibrer. Det passar alldeles utmärkt för nu på söndag är det nässlans dag. På med handskar och fram med saxen och plocka, skölj och tillred till nässelsoppa eller nässelkokott, rent av torka och använda som krydda i potkäs, på stekta tomater eller fröknäcke. Enkelt kan nässlor användas på samma sätt som spenat och nätet kryllar av olika recept.

Så har vi den livgivande björken. Både sav och löv kan skördas och då enbart på den egna marken, vi ska hålla oss till Allemansrätten. Saven är livgivande för både mänska och träd så skörda måttligt. Löven däremot kan plockas i större omfattning och förvandlas till läskande dryck. Å andra sidan, det mesta blir läskande och gott med både socker och citron. Och om sånt, björlöv alltså, kan de allt om i Umeå, björkarnas stad.

Sköna Maj, välkommen till vår bygd igen … vinterns spira bräckte och ur lossat häkte kallade den väna Flora fram!