KRÖNIKA 2023-06-29 KL. 07:55

Sommarlov och nätfiske

Av Anna Sigrid Pettersson

Sommarlov och nätfiske
Anna Sigrid. Foto/Arkiv: Roffe Andersson

Ledigheten för tidningens redaktion närmar sig. Hängmattorna hägrar, badstränderna lockar och en lugn tid väntar med sovmornar, sena kvällar, inget inplanerat eller allt inplanerat! Och för oss panschisar är det som vanligt och jag förstår inte Pippi Långstrump som var missnöjd med att inte ha sommarlov. Hennes åsikt om saken var att: ”det är absolut orättvist, inte det allra minsta sommarlov!”

Och sommaren är här, obönhörligt het och torr. Gräsmattan är brun, buskarna kroknar, knoppar trillar av och det enda som haglar är förbuden, inte elda, inte vattna! I min mejlkorg haglar det också, mystiska mejl från ’myndighet’, med avsändare ’generaldirektoratet` och så en länk, ’rättsakten’. Också några mejl från ’foundationgroup’ samt ’relief fund’ med några spännande länkar. Klicka inte!

Sommar är tid för fiske, ja äkta ”amatörfiskare” då, ni vet de där som bara sitter med ett spö i handen, likt Pelle i Saltkråkan och njuter av sol och hav och ändock ser upptagna ut. De riktiga fiskarna vet att tidig vår, sen höst och gärna i blåst och få plusgrader. Nätfiskarna däremot, de som fiskar PÅ nätet, de föredrar tydligen soliga dagar när folk är på väg, lite brått så där mellan olika aktiviteter så en liksom i bara förbifarten fastnar i deras lockbeten. Och som det verkar så är det panschisarna de riktar in sig på. Ju äldre, ju bättre. Helst orutinerade data- och mobilanvändare och så bråttom, bråttom så en inte hinner tänka färdigt när de ringer. Brått lönar sig inte!

Det finns andra nät jag gillar betydligt bättre! Jag har några jordgubbsplantor som jag vattnar. Burit hinkar till dem med vatten, pillat undan halmen, vattnat, lagt tillbaka halmen och så till slut lag över bärnät. Myggnät är jag också förtjust i, tillåter mig sova någorlunda svalt och myggfritt nattetid. Det ser också ut som jag får körsbär, torkan till trots, och där kan nätet hindra fåglarna att ta del av skörden, å andra sidan, de ska ha mat de också.

Men runt om mig, hos yngre grannar och släktingar, där är sommaren inrutad. Almanackans rutnät är vävd med sommarjobb, konfirmationsläger och seglarläger. Tider om att hämta och lämna. Traditionstyngda rutiner och rättvisefördelning i att fördela besöken hos ”mina föräldrar och dina föräldrar”. Och så alla förväntningar om att denna sommar, denna sommar minsann! Men vi ska sätta oss ned också, likt Pelle i Saltkråkan och njuta av sol och hav, strunta i mobiler och datorer och hoppas att nätfiskarna får ett riktigt skitfiske. Och det är verkligen gott att det är ”som vanligt”! Vi ses på bryggan!

Anna Sigrid Pettersson

annasigrid@vallentunanya.se