I duschen får jag ofta klarhet. När jag fastnar eller har svårt att sortera tankarna låter jag stressen rinna av mig med vattnet. Efter en veckas sjukdom hade uppgifterna hopat sig och jag hoppades att vattnet skulle skänka mig sin magi, men det enda som hände var att jag såg fler och fler saker som behövde göras – gärna samma dag.
Det fick mig att tänka på ett samtal jag hade med entreprenörologen – forskaren i entreprenörskap – som certifierade mig i verktyget Entrepreneur Profile Test. Jag nämnde min att göra-lista, varpå han utbrast: ”Har du en att göra-lista?!” Det stämde inte alls överens med min entreprenörsprofil. Jag ska ju agera mer i stundens ingivelse än långsiktigt och strategiskt. Det fick oss båda att reflektera över och fördjupa oss i min att göra-lista. Jag lever med den. Varje vecka skapar jag ett nytt dokument med viktiga uppgifter och flera gånger om dagen går jag in och stämmer av mot dagens lista. Faktum är att jag har fem års dagliga att göra-listor sparade på min dator.
Efter en stund kom vi fram till att mina listor består av uppgifter jag inte får glömma. Mitt huvud är ständigt fullt av idéer, så jag brukar ”dumpa” alla tankar i mitt veckoplanerings-dokument för att bli friare och behålla min energi. Det är lite som att spara intressanta webbsidor som bokmärken i webbläsaren istället för att hålla alla flikar öppna. När tankarna väl är på plats i dokumentet omformulerar jag dem till uppgifter i uppmanande form, som ”Fakturera fredagens begravning” eller ”Boka coachingsamtal med Susanna”. Sedan prioriterar jag bland dem. Är det bråttom agerar jag på dem i prioriteringsordning, men oftast handlar jag utifrån lust.
”Då förstår jag! En att inte glömma-lista!”, sa han till slut. Det var mer i linje med min profil.
Nackdelen med kombinationen inte glömma-lista och lustfyllt utförande är att hjärnan i slutet av dagen bara ser allt på listan som fortfarande är ogjort: alla punkter som saknar sin gula bock. Så med åren har jag börjat lägga till allt jag faktiskt gör under en dag på mina listor. Tar jag ett viktigt samtal istället för att skicka en faktura, så åker samtalet in på listan retroaktivt. På så sätt kan jag i slutet av dagen få en känsla av nöjdhet över allt (viktigt) som faktiskt blev gjort.
Gör du att göra-listor eller att inte glömma-listor?