LEDERA 2021-03-25 KL. 11:12

Nu ska kommunanställda resa mer miljösmart

Av Hege

Nu ska kommunanställda resa mer miljösmart

FORDONSFLOTTA. Kommunanställda kan välja mellan olika alternativ för sitt resande.
Foto: PRESSBILD

Resa i tjänsten? Då kan det bli med hjälp av cykel, elbil eller kollektivtrafik, om du är anställd på kommunen. En transportmiljöpool har skapats för att minska klimatavtrycken från resor.

Nu finns fyra cyklar, en elcykel och en elbil att använda när anställda i kommunen ska resa.
– Vi har ordnat ett nytt bokningssystem där man kan säga vad målet för resan är. Sedan kommer förslag på om det är bäst att ta cykel, elbil eller kollektivtrafik, säger Poa Hellqvist, teknik- och fastighetschef.
Inom socialförvaltningen, som bland annat har hand om hemtjänsten, funkar det sämre med elbilar eftersom bilarna rullar så stor del av tiden.
– Där satsar vi på hybrider mellan biogas och bensin. I dag är drygt 60 procent av flottan med miljöbilar, säger Poa Hellqvist.

Fosilfritt 2030
Det finns ingen tankstation med biogas i Vallentuna. Närmsta station finns vid Hagbytippen.
– Det är en bit att åka men vi skapar en marknad för en biogasstation i Vallentuna. Någonstans får man börja satsa. Vi har också kontakt med näringslivet för att se om fler är intresserade.

Kommunen är också med i det regionala projektet Fossilfritt 2030, för att få hjälp med en undersökning som ska visa om det går att få hit en biogasstation.

Eftersom miljöbilar är dyrare än andra bilar har kommunen en fond som ska täcka upp när fordon köps in till förvaltningarna.
Många andra kommuner ligger före Vallentuna när det gäller miljövänliga fordon.
– Man kan alltid önska att vi varit tidigare ut men nu satsar vi stort. Ibland är det en fördel att saker och ting får mogna, det händer mycket nu parallellt så tiden är ganska mogen för det här. Det är jätteroligt med den här satsningen, bara tiderna blir mer normala kan vi verkligen få utväxling, säger Poa Hellqvist.