NYHETER 2022-06-02 KL. 13:30

Åttaklassare fick testa på att skriva bok

Av Daniel Bergholm

Åttaklassare fick testa på att skriva bok
TILL KLASSKASSAN. Eleverna säljer böckerna i hopp om att få till en klassresa i årskurs 9. Bild fr. vänster. Wicktor, Leo, Alice, Isabella Foto: Roffe Andersson

Årskurs 8 på Rosendalsskolan Norra har skrivit en egen bok. Boken, som heter: ”Bli en av oss”, har de arbetat med sedan februari och nyligen har de haft releasefest på skolan.

– Det blev ett samlingsverk av noveller och i deras arbete har de fått ha en väldigt fri tolkning av temat, vilket märks, säger läraren Gustav Eriksson med ett leende.

Redan förra året genomfördes ett liknande skolprojekt och med det i åttanke bestämde sig mentorerna och svenskalärarna Gustav Eriksson och Jenny Helsing att göra något liknande den här vårterminen.

– Att projektet i slutändan kommer ut i ett fysiskt bokformat är något som verkligen uppskattats av eleverna, säger Gustav Eriksson.


GLAD LÄRARE. Mentorn och svenskaläraren Gustav Eriksson är nöjd med elevernas engagemang i boken. Foto: Roffe Andersson


Nästan 60 elever i de två årskurs åttorna har varit med och bidragit, vilket resulterade i en mängd olika tolkningar av bokens titel ”Bli en av oss”.

– Vi ville ha ett tema där man kunde tolka fritt och att det inte skulle vara för tydliga ramar, som mycket kan vara i skolan, och att eleverna fick vara med och bestämma, säger han.

Vissa har tolkat begreppet som grupptillhörighet eller tvärtom – mobbning, medans andra fått sin novell att handla om frågor om mänskligheten och utomjordningar.

– Huvudsaken har varit att de känner sig nöjda och är stolta över vad de åstadkommit, säger han.

Stärkt gemenskap
Några av eleverna som deltagit i projektet är Isabella, Alice, Leo och Wicktor. Deras noveller är ett tydligt bevis på att bokens innehåll kanske kan benämnas som spretigt.

Exempelvis skrev Isabella om en person som bodde i en tavla som handlar om att man själv ska skapa minnen och lämna ett avtryck, medans Leo skrev om en innebandycup som han själv deltagit i.

– Det var svårt att komma igång i början, men för varje gång man fick tillfälle att skriva blev det roligare och roligare, säger Leo.

Utöver själva boken gjorde de också en gemensam reklamfilm som antingen skulle handla om deras egna novell eller som speglar bokens namn. Samtliga stämmer in i att de lärt sig mycket under projektet och uppskattar möjligheten att fått göra det här gemensamt.

– Det är inte så många elever som får chansen att göra detta, och när man vet hur mycket arbete som är bakom detta så känns det extra bra att få den publicerad, säger Isabella.

Efter att boken blev publicerad har eleverna fått sälja den till bland annat deras familj för att dra in pengar till klasskassan. Målet är att samla ihop till en klassresa i årskurs 9.

– Det var en jätterolig grej. Och det känns verkligen som att vi fått en starkare gemenskap i klassen, säger samtliga elever instämmande.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se