Extrainsatta tåg, storpublik och hagel. Många lokalbor – men kanske mest anmärkningsvärt: många som rest långt. Vallentuna nya besöker kosläppet som blev fullbokat efter bara två timmar.
Att kosläppet på Backa gård i Kårsta drar folk visste vi redan. Sanningen är att Vallentunas största evenemang – sett till antalet besökare – lockar lika mycket publik som en mindre allsvensk match (i runda slängar 4?500 personer).
Desto mer okänt är att besökarna inte bara kommer från grannbyarna, utan ibland från helt andra län – för att se Kårstakossorna studsa ut i frihet.
Fredrik Jeppson, 38, och Emma El Assali, 35, är inga inbitna kosläppsbesökare. Men i år slog de till. Det innebar ungefär en och en halv timmes bilresa från Södertälje – med barnen Clara och Sam i baksätet – för att se sitt allra första kosläpp. Det är bara minuter kvar till utsläppet när vi möts.
DEBUTANTER. Södertäljeborna Emma och Fredrik tar med sig barnen Clara och Sam på sitt första kosläpp, med ansiktsmålning som extra bonus. Foto: Loke Johansson
– Förväntningarna? Att det kommer jäkligt många kossor! skrattar Emma, som trots den tidiga avfärden är på strålande humör.
Familjen ville göra något annorlunda och hade hört talas om kosläppet i Kårsta. Ett lantligt äventyr för en södertälje-familj, helt enkelt.
– Det är en spännande dag. Första gången i Kårsta, säger Fredrik.
Showtime
Precis när klockan slår släpptid drar en hagelskur in över Kårsta. Korna själva verkar lika skeptiska till vädret som publiken, och den första gruppen lunkar mest ut ur stallet. Men snart spratt det till i benen och blev drag under klövarna.
Chansen att Fredrik och Emma tar samma resa från Södertälje till Kårsta nästa år är – trots hagel på picknickfilten – mycket goda.
– Jag tror att vi kommer tillbaks igen, om det inte haglar igen då, avslutar Emma med ett skratt.
Uppe på kullen sitter Anne Stine med barnen Thea och Tilde. De har rest från Åkersberga och är här för andra året i rad.
– Nästan samma plats som förra året. Vi satt lite längre upp då, säger Anne Stine.
ÅTERBESÖK. För Åkersbergaborna Thea, Tilde och Anne Stine blev det ännu ett kosläpp på nästan samma sittplats som i fjol. Dansande kor, kalvar och picknick är dagens höjdpunkt, enligt Thea och Tilde. Foto: Loke Johansson
Haglade det då också?
– Nej, det var lite varmare då, haha.
Varför har ni åkt hit igen? Vad lockar?
– Dansande kossor! tycker Tilde.
– Klappa kalvar och äta picknick, säger Thea.
Stolt över ”Stockholmssläppet”
Johan Lindgren, som driver Backa gård tillsammans med Karin Lindgren, är en av få aktiva bönder i Vallentuna. Kosläppet har han ordnat i över 20 år – och han vet vad han gör.
LANTBRUKARE. Johan Lindgren ser stolt på den folkmassa som samlats för att se kosläppet. Jämfört med förr finns det knapp några kor kvar i Stockholmsområdet, säger han. Foto: Loke Johansson
– Vi har ju lite rutin på’t, säger han.
Och visst märks det. Logistiken sitter. SL kör extrainsatta tåg. Det är skyltat från stationen. Allt för att ta emot en publik som bokade slut evenemanget på två timmar.
– Vi kallar det för ”Stockholmssläppet”, säger Johan. Stockholmarna kommer för att kolla på korna – och Kårstaborna för att kolla på Stockholmarna, säger han med glimten i ögat.
LAGKASSAN. Isak Persson och William Kjellberg från GoIF Kåre var trygga bakom grillen och flippade burgare hela dagen. Foto: Loke Johansson
Och att flera reser många mil för att komma till kosläppet ger honom stolthet i blicken.
– Det finns knappt några kor kvar runt Stockholm längre. Förr fanns det säkert trettio gårdar bara i Kårsta. Nu är vi ungefär trettiofem i hela länet. Vill man visa barnen en ko så får man åka. Och det är nog därför folk kommer hit, säger Johan.
Rutinerade rävar
Nere vid stängslet sitter Susanne från Bällsta och Lillan från Brottby med hela barnligan: Tage, Sixten, Vilja, Signe och Dante.
Lillan är här för andra gången. Susanne har tappat räkningen.
– Många, många gånger, det här är en upplevelse, säger Susanne.
Samma plats som vanligt?
– Samma plats som vanligt, instämmer Susanne och skrattar.
Har det haglat förut också?
– Ja, ja, ja, det har till och med snöat, säger Susanne.
Så det här får nästan betraktas som bra väder?
– Ja, skrattar susanne och Lillan.
De är förberedda. Stormkök, sittunderlag, kokkorv och varma kläder. De sitter kvar och myser medan alla andra huttrar iväg till Roslagsbanan för att tina upp.
RUTINERADE. Bällsta- och Brottbyborna Lillan, Susanne, Vilja, Sixten, Signe, Tage och Dante har samma plats som vanligt och kan kvala in som en av Vallentunas mest rutinerade kosläppspublik. Foto: Loke Johansson
– Det bästa är när korna springer ut, tycker Vilja.
Och om de kommer tillbaka nästa år är det ingen tvekan om.
Är ni Vallentunas mest rutinerade kosläppskollare?
– Ja, haha, vi försöker. Och vi ligger nog rätt bra till, avslutar Susanne.
NYFIKNA. En grupp kor som stannar upp för att undersöka vad som pågår. Foto: Loke Johansson
HONOM SKA VI HA! Här luktas inte på några förbannade blommor – bandriljärerna hade varit nöjda. Foto: Loke Johansson
FÖRST UT. De första korna studsar ut i hagen och möts av publikens jubel. Foto: Loke Johansson
NYFIKNA. En grupp kor som stannar upp för att undersöka vad som pågår. Foto: Loke Johansson