NYHETER 2023-10-12 KL. 10:20

Anita Ölund: Från juridikstudent till Vallentunas nya kyrkoherde

Av Anneli Leijel

Anita Ölund, 59 år, är ny kyrkoherde i Vallentuna församling. Fast alldeles ny i församlingen är hon inte. Det var nämligen i Vallentuna hon gjorde sin praktik när hon läste till präst för ett drygt decennium sedan.

Anita Ölund: Från juridikstudent till Vallentunas nya kyrkoherde
VÄLKOMNAD. Anita Ölund, ny kyrkoherde i Vallentuna församling, välkomnades i söndags till sitt nya uppdrag av Andreas Holmberg, biskop i Stockholm stift. Foto: Roffe Andersson

– Jag ser fram emot och känner att det ska bli mycket spännande att lära känna församlingen, församlingsborna och bygden, säger Anita Ölund.

Innan hon i somras började som kyrkoherde i Vallentuna, jobbade hon i Västerås stift, bland annat som komminister i Sala och de senaste åren som kyrkoherde i Hedemora.

– Jag tyckte om att vara präst på landsorten, att ibland åka ut i skogen för ett begravningssamtal. Det är därför som jag är så förtjust i Vallentuna. En bygdekänsla och en hembygdskänsla betecknar Vallentuna, säger Anita Ölund som också uppskattar att Vallentunas tätort har en kyrka som ligger mitt i byn. Väl synlig och lätt att ta sig till.

I kyrkan som liten

Som kyrkoherde i Vallentuna får hon också nära till hemmet i Täby. Tidigare har hon pendlat. Både från Täby samt från Sala, efter att hon och maken Anders skaffat sig ett fritidshus i Sala.

– I och med att min man jobbat i Danderyd så har vi haft två boenden och jag har veckopendlat, berättar Anita.

Från början är hon från Gävle, men när hon som 21-åring bestämde sig för att läsa juridik blev det Uppsala och sedan, när hon träffade sin man i slutet av 1980-talet, blev det Stockholm.

Trots att Anita växte upp i en sekulär familj, blev hon tidigt engagerad i kyrkan. Som liten gick hon i kyrkans barntimmar, söndagsskola och barnkör och sedan blev hon kvar, som hon själv säger.

– Jag har varit aktiv i kyrkan sen jag var 14 och haft många olika tjänster innan jag blev präst. Det är en lyx. Det gör att jag kan känna mig ganska trygg i min roll. Som kyrkoherde är det otroligt viktigt att vara grundad och trygg i sig själv och i sin teologi, annars slits man sönder. Arbetstidsmässigt kostar det på, men det är ett väldigt roligt jobb.

Församling med resurser

Hon säger att kyrkoherdejobbet har blivit mer kompakt och komplicerat, jämfört med tidigare.

– Stora delar av dagen är du vd. Du måste läsa in dig på GDPR, sotning och fastigheter, samtidigt som du ska leda ett församlingsarbete och hantera budgetfrågor. Många kanske inte tror det, men även frågor om ekonomi handlar om teologi. Särskilt om det är ”lite tajt med siffrorna”, säger Anita.

– Då ska jag göra en teologisk analys av vad församlingsuppdraget är, vad som ska prioriteras. Här i Vallentuna har jag också lyxen av att ha en kanslichef anställd. Vallentuna församling är en stor och fin verksamhet med många duktiga medarbetare, har man inte det står man sig slätt.

När den tragiska händelsen skedde för några veckor sedan, där en mamma i Vallentuna är misstänkt för att ha dödat sin dotter, blev kyrkan snabbt inkopplad.

– Det var jättejobbigt, men fantastiskt att se vilka resurser vi har i församlingen. Vi var också på skolan och träffade personal. Kanske blir det en sorgegrupp senare. Belöningen med det här jobbet är när man gör något som betyder något, som begravningar, när man gör nytta i en familj som sörjer.

Diskussion med Gud

Vilka förväntningar har du på ditt nya jobb?

– Att vi som församling ska finnas till för människor i Vallentuna. Vara relevanta i den verksamhet vi har och vara en röst i samhället när saker och ting sker. Det handlar om att vara till nytta, ha relevanta gudstjänster, tycka till när det behövs och stå upp för det.

Som kyrkoherde kommer du i kontakt med många människor. Generellt sett, hur mår människor idag, jämfört med för 15 år sedan?

– Mitt intryck är att nutidsmänniskan inte mår så bra och söker svar på existentiella frågor. Här kan kyrkan vara en hjälp på vägen, när människor söker svar och stadga i tillvaron. Jag tror att sociala medier, med de många skilda budskap som finns idag, gör att det blir svårt att välja och förhålla sig och det kostar särskilt hårt på unga, säger Anita och fortsätter:

– Jag har undersökt Tiktok några veckor och är helt fascinerad av det. Medelålders gör live-streamingar och berättar kärlekshistorier och så vidare. Det är lätt att tappa bort sig idag.

Hur ser din Gudstro ut?

– Jag har varit lyckligt lottad och alltid haft min tro. Det finns stunder i livet när det inte gått bra, när det varit jobbigt, men min tro är ingen quick fix. Livet innehåller sådant som att människor dör och jag har alltid haft tron och nära till Gud. Det har varit okomplicerat, säger Anita.

Men så tillägger hon:

– Däremot diskuterade vi några år, jag och Gud, om jag skulle läsa till präst. Vi kan diskutera olika saker, men jag kan inte minnas en tid i mitt liv när jag inte trott.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se

HÖGTIDLIGT. Det var fullsatt i Vallentuna kyrka i söndags när nya kyrkoherden Anita Ölund välkomnades under högmässan. Foto: Roffe Andersson