NYHETER 2023-03-30 KL. 10:27

Dyrtider: ”Ännu jobbigare för barnfamiljer”

Av Daniel Bergholm

Dyrtider: ”Ännu jobbigare för barnfamiljer”
SAMTALSÄMNEN. Elisabeth och Anneli upplever att allt fler medlemmar i PRO-Össeby pratar om de ökade priserna på mat och el. Foto: Roffe Andersson

Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Össebys medlemmar har börjat märka av ökade matkostnader, tillsammans med elpriser.

Allt oftare blir det diskussionsämnet när de har sina medlemsträffar. Än så länge klarar sig många bra, men de är samtidigt oroliga för vad som kan hända om det fortsätter som det varit framöver.

– Vi upplever att man i allt större utsträckning får ta av sina besparingar, men än så länge tycks det går bra ändå, säger Elisabeth Feldt, ordförande i PRO Össeby.

Den skenande inflationen på matpriser har skapat stor oro hos många Vallentunabor. Bland PRO Össebys medlemmar berättar Elisabeth Feldt och ledamot Anneli Danielsson att konsekvenserna inte börjat synas, ännu, men med anledning av de ökade mat- och elkostnader och att fler pensionärer börjat ta av sina besparingar, finns där en oro för de långsiktiga konsekvenserna.

– Om det inte blir en förändring utan ett långvarigt problem tror jag att vi, kanske inte här i byn, men att vi kommer att se flera matsoppaköer nästa vinter. Och i dessa kommer det stå många pensionärer, säger Anneli Danielsson.

Bra pris på rotfrukt
Några konsekvenser har däremot börjat märkas av och det har förekommit att medlemmar i föreningen fått skjuta upp sin betalning av medlemsavgiften.

Gällande matkonstnaderna tipsar de om olika knep för att kringgå en del av prishöjningarna i matbutiken. Samtidigt påpekar Anneli och Elisabeth att pensionärerna generellt kommer från en generation som är härdad, där man äter efter årstiderna och inte har några problem att gå till varorna med kort utgångsdatum.

– För oss har det alltid fungerat med rotfrukter, som fortfarande har bra priser, eller havregrynsgröt och det är liksom inget konstigt att man inte kan köpa paprika eller tomater under vissa årstider, då det är extra dyrt, säger Anneli och Elisabeth fyller i.
– Samtidigt tänker man till på ett helt annat sätt än man gjorde förut i butiken, och tittar mer på de röda lapparna.

På den lokala matbutiken finns den ”billiga lådan” och där har de nu märkt av en skillnad. Tidigare har det till största del varit äldre som plockade varor därifrån, men nu går det nedåt i åldrarna.

– Vi tror att situationen är mer alarmerande för barnfamiljer och att den yngre generationen måste göra den största omställningen. Bland medlemmarna är det flera som är oroliga för sina barn- och barnbarn, säger båda två instämmande.

Ett annat samtalsämne under deras medlemsträffar är de ökade elpriserna. Många av PRO-Össebys medlemmar bor idag i ensamhushåll, främst villor, och den förändringen har varit svårare att hantera än matpriserna.

– Att bo ensam i en villa som drar rätt mycket uppvärmningskostnader, där ligger nog den största oron. Det är svårare att spara el än att köpa billigare mat. Att i den situationen exempelvis dra ner på temperaturen till 17 grader kan påverka hälsan. Det gäller det att hitta en balansgång, säger Anneli avslutningsvis.

PRO Össeby är en del av pensionärernas riksorganisation och har idag 119 medlemmar. De träffas varje onsdag på Össeby IP klockan 13:00. Föreningen är representerad i Kommunala Pensionärsrådet och samrådsgrupper på socialförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se