NYHETER 2022-09-22 KL. 12:00

En kväll med historiska inslag i Ösby

Av Daniel Bergholm

En kväll med historiska inslag i Ösby
NÖJDA. Björn Furugren Beselin och Petter Bergander har koll på årets skörd. Foto: Daniel Bergholm

Den 8 oktober bjuder Ösby Handelsträdgård in till skördefest i magasinet.

Björn Furugren Beselin bjuder på äppelpaj, Petter Bergander spelar livemusik och sedan blir det också styrdans på slutet för den som vill.

– När det är fest på magasinet, då dansar man på riktigt, säger Björn Furugren Beselin.

Björn Furugren Beselin och Petter Bergander hade en variant på skördefest i Ösby för fyra år sedan och nu är det snart dags igen.

– Förra gången var det så mycket att tänka på och oro över hur allt kommer fungera. Nu känns det som vi har lite mer rutin, säger Petter Bergander.

Skördefesten förr i tiden handlade om att man firade att man hade säkrat skörden för vintern. Även om förutsättningarna förändrats med tiden så vill de försöka återskapa en del av den känslan.


LADDAR FÖRE FEST. Björn Furugren Beselin och Petter Bergander fixar skördefest. Foto: Daniel Bergholm


– Jag har varit väldigt intresserad av hur man gjorde förr i tiden innan all teknik kom och det bli kul att försöka återskapa något liknande med någon slags modifiering, säger Björn Furugren Beselin.

Livemusik med gäster
Med fokus på närproducerad mat kommer Björn bjuda på en trerätters middag (Soppa, höstgrytebuffé och äppelpaj).

– I menyn kommer jag även försöka ha en del överraskningar. För egen del blir det mycket från min grönsaksskörd och sedan kommer köttet från gårdar i närområdet, säger han.

Att skapa en ordentlig skördefest är ingenting som hör till vanligheterna i Vallentuna.
– Jag har bott i Vallentuna sedan 1997 och vad jag vet har ingen gjort något liknande under alla år, säger Björn och Petter fyller i.

– Det känns som en gammal tradition som man tappat lite. Bor man i Vallentuna eller i områdena runt omkring hoppas jag att man ska få vara med om något nytt och spännande.

Tanken är även att Petter Bergander ska spela livemusik med gäster under kvällen men båda vill förtydliga att musiken inte handlar om en konsert utan om en fest.

– Det ska vara bordssånger, kanske ett Quiz och sedan förhoppningsvis en hel del dans. Vi ska bland annat spela en skördevisa och även en låt om området här, säger Petter med ett leende.

Kvällen kommer hålla på från klockan 18.00 i magasinet i Ösby. Än har de inte satt en sluttid för kvällen utan det fönstret kommer hållas öppet utefter gästernas önskemål.

– Det blir eventuellt runt 23.00, men det handlar om hur länge folk vill stanna, vi anpassar oss, säger båda instämmande.

Vad är era förhoppningar på kvällen?

– Mest på att det ska vara en fest där man kan komma och vara sig själv. Träffa människor och att allt blir väldigt lättsamt, säger Petter Bergander.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se