Alexander Stendahl, 49, entreprenör och ägare av det Kistabaserade företaget Infosolutions, har alltid nya projekt i görningen. Nu lanserar han AlertNow – en app som ska hjälpa människor att navigera när krisen eller kriget kommer.
Idén kom under pandemin, när han såg rykten och spekulationer spridas på sociala medier och hur viktig information drunknade i bruset. Det är en av sakerna som gett inspiration till den nylanserade appen ”AlertNow”, som ska varna för allt från vattenläckor till terrorattacker.
– Jag är en orolig figur. Jag tittar mycket på science fiction och sånt, men framför allt tänker jag: Kan man göra något? Och om ingen gör det – varför inte jag?
Appen, eller AlertNow som den heter, ska varna och guida allmänheten vid kriser – vare sig det handlar om en brand, en översvämning eller ett vildsvin på vägen. Just nu är den fortfarande i startgroparna, men redan finns en karta som visar var närmaste skyddsrum ligger.
Användare kan själva rapportera in varningar, och målet är att appen ska kunna varna allmänheten om faror på liknande sätt som Sveriges Radio P4 utfärdar ”Viktigt meddelande till allmänheten” (VMA) direkt till telefonen.
Vill ligga steget före
Men det här är långt ifrån första gången Alexander kliver in i ett projekt som träffar rätt i tiden. Under pandemin såg han behovet av mobila teststationer och gjorde det möjligt att testa sig för covid-19 på parkeringsplatser runt om i Sverige. Med det gick hans företag Infosolutions från en omsättning på drygt 30 miljoner till 1,9 miljarder.
Under arbetet med att utveckla den nya appen har han haft kontakt med personer i Ukraina, som delat med sig av erfarenheter om hur kriskommunikation kan fungera i skarpt läge. Där kan civila varna varandra om missiler, bomber och gasläckor i realtid.
– Det är för sent att utveckla något sådant när ett krig väl har börjat. Det gäller att vara förberedd nu och hoppas att vi aldrig behöver använda det.
Utöver varningsfunktionen vill han på sikt integrera en navigeringsfunktion, ungefär som en GPS – men med en twist. Den ska kunna undvika farliga zoner och leda användarna i en säkrare riktning vid exempelvis bombhot eller översvämningar.
Succé eller fiasko?
Vad som händer med AlertNow återstår att se. Ännu är det för tidigt för att säga om det blir succé eller fiasko.
– Jag har ingen aning om jag någonsin kommer få tillbaka pengarna.
Och det finns en utmaning: att få folk att ladda ner den innan krisen är ett faktum.
– Det svåraste är att en sådan här app först blir relevant när det verkligen är kris. Då vill folk ladda ner den, men innan dess är det mer motvind, säger Alexander och skrattar.
Och hur förberedd är du själv? Kör du prepping?
– Nja, jag håller det på en måttlig nivå. Jag började samla vatten och burkmat när krisberedskap blev ett stort samtalsämne. Och jag tycker man bör ha en generator hemma.
Men någon hardcore-prepper är han inte.
– Jag är rätt dålig på att följa upp min prepping, om jag ska vara ärlig. Lite som med appen – jag kastade mig in i det och nu får vi se vad som händer, avslutar Stendahl.