Den här veckan är det beredskapsvecka. Den vecka på året då kommuner, föreningar och företag tillsammans sätter särskilt fokus på att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar – och uppmanar alla invånare att göra detsamma. Årets tema är ”Öva”.
I lördags gick startskottet för beredskapsveckan, i och med kommunens anordnande av Tryggare Vallentunadagen i Vallentuna centrum. På Tuna torg kunde invånare bland annat träffa polisen, provsitta i en brandbil och prata med hemvärnet. Svenska kyrkan, Frivilliga resursgruppen, FRG, och Vallentuna kommun var också på plats.
Årets tema ”Öva” handlar om att alla invånare uppmanas öka sin egenförsörjning och förbereda sig inför olika nödsituationer, både enskilt och tillsammans med andra.
– Det handlar både om att du själv ska förbereda dig inför nödsituationer som kan uppstå och i grupp, tillsammans med grannar, i familjen och i lokalsamhället i stort, berättar Rina Omeragic, trygghetsstrateg på Vallentuna kommun.
Tema och självförberedelse
För att kunna just öva har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på sin hemsida msb.se tagit fram ett kampanjmaterial som heter ”Sju dagar”. Förutom en checklista över sådant som är bra att ha hemma i händelse av kris, såsom en fylld vattendunk, torrvaror och filtar, finns här exempel på olika scenarion. Ett scenario för varje dag, om hur man ska tänka och agera om det oförutsedda inträffar. Vad gör man till exempel när elen försvinner? Och nästa dag när vattnet inte längre kommer ur kranen? Och dagen efter det, när det inte längre finns någon värme i bostaden?
– Det är viktigt för var och en att se över sin hemberedskap. Tanken med materialet på msb.se är att man ska tänka igenom olika scenarion och att man preppar för att kunna klara sig under en vecka, säger Anette Holmberg, ansvarig för civil beredskap på Vallentuna kommun.
KOLL PÅ TRYGGHET. Med under dagen från kommunen var bland anna dessa tre: Rina Omeragic, trygghetsstrateg, Jessica Nyström, säkerhetsstrateg och Anette Holmberg, ansvarig för civil beredskap. Foto: Roffe Andersson
Översyn av skyddsrum
Hon påminner om att det också är skillnad om man bor på landsbygden i Vallentuna, eller centralt. Bor man på landet kan man behöva ladda upp lite extra med sådant som batterier och torrvaror.
– Ett campingkök är också bra att ha för alla och en vevradio, om elen slås ut, så att man kan få information om vad som händer.
När kriget i Ukraina startade i februari 2022 var det många som började fundera på var skyddsrummen finns. Flera skyddsrum används idag för andra ändamål, vilket också är tanken i fredstid, men de ska kunna stå klara inom 48 timmar.
– Kommunen har gått igenom alla skyddsrum för att se vad som eventuellt behöver göras för att de ska kunna användas om behov uppstår, och det arbetet fortsätter, berättar Anette Holmberg.
Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se