NYHETER 2022-03-03 KL. 12:45

Grön sotning - potentiell miljövinst för Vallentuna

Av Daniel Bergholm

Storstockholms brandförsvar (SSBF) har tagit fram en modell för Grön sotning.

Grön sotning - potentiell miljövinst för Vallentuna
VÄRMANDE. Stunden framför den öppna spisen kan än mer miljövänlig om man fäljer de tips som finns när man ska tända brasan. Foto: Adobe

I den ingår information från Naturvårdsverket om hur fastighetsägare i Vallentuna kan bidra till minskad miljöpåverkan.

– En renare eldning resulterar i mindre utsläpp i naturen, säger sotningssamordnare Karin Kebbe Helin på SSBF.

Modellen Grön sotning startade Storstockholms brandförsvar 2020 med Stockholms stad. Sedan dess har det implementerats i sotningstjänsternas upphandling i fem av tio distrikt. Nu har även Vallentuna och Täby, som ingår i ett gemensamt sotningsdistrikt, fått en remiss av SSBF med syftet att få leverantören att uppfylla förutsättningar för Grön sotning i nästkommande upphandling.

Minska utsläppen
En viktig punkt för att kravet för Grön sotning ska uppfyllas är att leverantören ska lämna ut en broschyr: ”Tänd i toppen” från Naturvårdsverket, till alla fastighetsägare vid besök, med information hur man kan minska miljöpåverkan.

– Det går att få ner utsläppen en hel del, säger Karin Kebbe Helin.

”Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa, plånbok och brandskydd kan man minska utsläppen med upp till 50 procent”, skriver Storstockholms brandförsvar i remissen.

– För vår del blir det en ”win-win”-situation. Eldar man renare blir det mindre utsläpp i naturen och mindre beläggningar i skorstenen vilket gör det brandsäkrare, säger hon.

Elda i toppen
Det vanligaste sättet att elda på, om man inte har kunskapen, är att elda underifrån. Först tändmaterial längst ner, sen på med ved, tänder och låter det brinna uppåt, men det här är felaktigt, påpekar Karin Kebbe Helin.

– För en bättre förbränning så ska man elda i toppen vilket ger en omvänd och renare förbränning och mindre utsläpp. Gaserna som förångas från veden förbränns då i stället för att spridas som föroreningar i luften.

Det här är en variant som förespråkades i Norge för tio år sedan men sedan fem år tillbaka har det börjat sprida sig runt om i Sverige.

– Nu vill vi, i nära samverkan med våra medlemskommuner, implementera det i hela Storstockholm, säger hon.

Leverantörens uppgift
Andra krav som en leverantör som har kvalitetsstämpeln för Grön sotning ska uppfylla enligt modellen.

Arbetslokaler: En närliggande lokal ger förutsättningar för lokalkännedom och förkortade transporter för en effektiv sotningsverksamhet. Kravet är att arbetslokalen ska ligga med mindre än 5 km eller 8 km fågelvägen till distriktets yttre gräns. Alternativen är anpassade efter distriktets storlek.

Transporter: Fordonen ska följa Transportstyrelsens vägtrafikregister för transportmedel och att ett utsläppstak finns samt även ett tak för antalet fordon.

Transporter med lastcykel: Lastcyklarna ska användas för att utföra sotningstjänster i minst 50 procent av tiden/utförda sotningstjänster. Antalet cyklar som krävs för att uppfylla Grön sotning har anpassats efter kommunens storlek, antal sotningspliktiga objekt och förväntat behov av antalet fordon.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se