NYHETER 2024-06-27 KL. 14:28

Gustaf Hagström, 28, är nära sin stora dröm

Av Victoria Sid

På dagen jobbar han heltid som säljare, på kvällen coachar han blivande musikproducenter. Resten av dygnet skapar han sköna beats. Efter fyra slitsamma år har Gustaf Hagström, 28, hittat sin väg i musikens tecken. Efter att ha hittat sätt att bryta mark på Spotify med sin musik ser han sina mål tydligt.

– Någonstans hittar man en brytpunkt för när man ska våga ta klivet och det kan vara nu. Vilket är läskigt, säger Gustaf Hagström.

Gustaf Hagström, 28, är nära sin stora dröm
STUDIO. Under pandemin fick Gustaf upp ögonen för att producera musik själv. Han byggde då om sin och fästmöns klädkammare till en studio. "Det var inte så uppskattat kan jag säga", säger Gustaf. Foto: Victoria Sid

I ett rött radhus i Solgårdsgärde har Gustaf Hagström byggt en egen studio. Rosa lampor lyser upp rummet som är täckt med akustikpaneler och utrustning. Här sitter han tidiga morgnar och sena kvällar och producerar musik under artistnamnet TMPST och coachar inom musikproduktion samtidigt som han har ett heltidsjobb. Vägen hit har varit kämpig och han är trött men det märks inte.

– Det är tufft, det är det. Men jag vet också att det är under en begränsad tid. Det är ett par år där man måste lägga den här pushen för att lyckas, och då får det vara värt det, säger Gustaf.

När pandemin drog in över världen och de flesta låste in sig i hemmet testade Gustaf på att producera musik. Tidigare hade han haft svårt att hitta sin grej inom musiken. Han har spelat de flesta instrumenten men när han fick ansvar över hela produktionen väcktes en dröm.

HELTID. På dagarna jobbar Gustaf som säljare och några kvällar i veckan coachar han nyblivna musikproducenter. "Man inser ju att lära andra verkligen är det bästa sättet att lära sig själv", säger Gustaf. Foto: Victoria Sid

– Musik är livet för mig. Det ger känslor och skapar stämning. Ett tyst tomt rum kan fyllas med kärlek, energi och liv genom en låt. Det är det här jag vill hålla på med, säger Gustaf.

Nära på att ge upp

Men vägen har haft sina hinder. För ett år sedan höll han på att ge upp totalt. Det kändes som att han stod still och hittade ingen väg framåt. Men precis när han var redo att lägga drömmen på hyllan bestämde han sig för att ge det en sista chans. Han hoppade på en utbildning inom musikproduktion och byggde studion på övervåningen. Drömmen var tillbaka och han insåg att han behövde in på Spotifylistorna för att slå igenom. Han fortsatte släppa låtar, kontaktade ägarna av listorna och fick till slut napp.

– Jag fick nyheten en lördagskväll samtidigt som vi hade middagsbjudning, och jag kunde bokstavligen inte prata. För att hamna på Spotify’s egna listor, det är typ det största som kan ske för en artist. Det är dessa listor som man slår igenom på. Det var ett riktigt gåshudmoment, säger Gustaf.

STUDIOKOMPIS. I studion har Gustaf ofta sällskap av Gatsby som gärna tar en tupplur på golvet. Foto: Victoria Sid

Allt gick hans väg. Han signerade flera låtar med olika skivbolag och fick själv börja coacha online på kursen han själv gått inom produktion. Tanken på att helt och hållet satsa på musiken känns mindre och mindre främmande.

– Jag brinner så mycket för det här, vissa drömmer om att sälja och skapa en ”riktig” karriär, men detta är vad jag vill göra för resten av mitt liv.