NYHETER 2023-09-28 KL. 10:00

Här kan Vallentuna bli ännu bättre

Av Anneli Leijel

Här kan Vallentuna bli ännu bättre
SAMLARSTYRKA. Frivilliga kämpar för att samla in så mycket som möjligt till Världens Barn. Foto: Pressbild

”Vallentuna låg på plats 27 förra året. Vi borde komma högre i år”, säger Margaretha Norrbom

Fram till 7 oktober är det fullt fokus i hela Sverige på insamlingen till Världens barn. Vallentunaborna är förhållandevis generösa i sitt givande. Sett till alla Sveriges 290 kommuner hamnade kommunen förra året på plats 27. Men Vallentuna kan bättre. Det menar Vallentunabon Margaretha Norrbom.

– Det är en liten ort i Norrland som legat i topp några år. Det vi samlade in var inte så dåligt, men vi skulle kunna ge mer, säger Margaretha Norrbom.

Van att ”skramla”

I många år var hon engagerad i Rädda barnen och gick runt med bössa i Vallentuna och samlade in pengar. De fick in mycket pengar på det viset, berättar hon. Men tiden med fysiska insamlingsbössor är förbi. Nu är det digitala bössor och swishnummer som gäller.

– Jag har funderingar på att gå ut på stan tillsammans med en väninna, prata med folk och ge ut swishnumret i stället. Den här insamlingen är så viktig, det är ju barn i världen som har det allra värst, säger Margaretha med eftertryck.

Framför allt tycker hon att Vallentuna borde komma högre i rankingen, i kommunkampen som insamlingen för Världens barn kallar den. Om man som enskild vill ge och att det ska synas att man är från Vallentuna, ska man skriva ”barn” och kommunkoden ”0115” när man swishar (se faktaruta här intill.) Och för de evenemang och digitala insamlingar som är registrerade i Vallentuna, räknas dessa automatiskt in i kommunkampen.

SAMLARLYCKA.

Inför insamling utbryter ett jubel över lyckan att få hjälpa.

Foto: Pressbild

Fokusvecka

År 2022 var det Arjeplog, med 2702 invånare, som samlade in mest pengar per capita, 140 kronor per person, vilket gav drygt 377 000 till Världens barn.

Det kan jämföras med Vallentuna som samlade in drygt 381 000 kronor. Fördelat på kommunens 34 370 invånare blev det 11 kronor per person.

Insamlingen till Världens barn pågår hela året, men fokus ligger på den här veckan och nästa. Det är då många evenemang och olika insamlingsaktiviteter sker. Veckorna avslutas med en TV-sänd gala ”Tillsammans för Världens barn” den 7 oktober.

Med på TV-gala

För sjätte året i rad ordnar Lovisedalsskolan, med kökschef Robert Heribertson i spetsen, en välgörenhetslunch den 30 september där alla insamlade medel går oavkortat till Världens barn.

Det blir drive through och walk through, det vill säga man kan komma både med bil och till fots för att köpa sig en hamburgare eller ett vegetariskt lunchalternativ. I år blir det dessutom musikunderhållning och Sveriges television kommer att vara där och göra reportage.

– Vi serverar lunch mellan 11 och 14, men Svt kommer redan på morgonen och är med och filmar hela dagen. Sen får vi se vad som kommer med på TV-galan den 7 oktober, säger Robert Heribertson.

Nytt för i år är att samtliga gåvor som kommer in till Världens barn 18 september till 31 oktober kommer att dubbleras. Detta tack vare en insats från Akelius Foundation.

– Till exempel funkar det så att det Lovisedalsskolan drar in, då ger Akelius en lika stor peng så att den insamlingen alltså blir dubbelt så stor. Så besökare och givare gör dubbelt så stor skillnad för barn i år, säger Malin Duintjer, generalsekreterare på riksinsamlingen för Världens barn.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se