NYHETER 2022-05-12 KL. 11:30

Jennys streak gör Vallentuna snyggare

Av Daniel Bergholm

Jennys streak gör Vallentuna snyggare
En runda kan ta allt ifrån 20 minuter till två timmar och på den tiden hinner hon få upp en hel del skräp längs med Vallentunas gator. Foto: Roffe Andersson

Jenny Nilsson har 24 dagar i rad samlat in totalt 104 kilo skräp från Vallentunas gator genom plogging. Totalt ska hon göra det under en månads tid.

Hon är ambassadör för Plogga Vallentuna och har använt metoden sedan hon 2014 fick idén av kompisen och grundaren till rörelsen Erik Ahlström.

– Ofta finns det en förpackning till det man stoppar i sig, som lätt har en förmåga att hamna på marken, säger Jenny Nilsson.

Plogging är en fysisk aktivitet som i grunden handlar om att plocka skräp och jogga under tiden. När vi träffar Jenny är hon inne på sin sista vecka i utmaningen.

Minst sju påsar per gång
Men anledningen till att hon på så kort tid kommit upp i den totala summan på över 100 kilo menar hon är en skada som gör att hon inte kan springa och därmed kan ägna sig åt mer noggrann skräpplockning.

– Normalt hinner man inte med att se allt som ligger på marken samtidigt som man joggar, säger hon och fortsätter.

– Men det är inte krav på att man ska jogga, utan det räcker med att man gör en fysisk aktivitet och har en påse med syfte att plocka skräp, säger hon.
En dags plogging kan ta allt mellan 20 minuter och två timmar för Jenny. Hon bor i Östra Bällsta men tar sig ofta runt i kommunen för att rensa upp. Idag kör hon sträckan mellan Vallentuna gymnasium och Korallens vårdcentral.

– Det blir ganska rent hemma mellan varven, ändå fyller jag minst sju påsar. Men det finns alltid nya ställen, säger Jenny Nilsson.


Jenny Nilsson är inne på sin 24:e dag i rad med plogging, totalt ska hon göra det en månad i sträck. Foto: Roffe Andersson


Käka - och släng
Som ambassadör handlar det mycket om att anordna events, vilket hon försöker göra ett antal gånger i månaden, främst under sommarhalvåret. Hittills har det varit ganska dålig uppslutning och hon hoppas att fler kan hjälpa till.

– Som mest har det varit sju-åtta personer. Det är för lite och skulle vara mycket roligare om fler kom. Men att lägga tiden på att plocka skräp kanske inte är det hetaste, säger Jenny Nilsson.

Under den korta tiden vi ses märks det tydligt att det finns ett behov av bland annat plogging i Vallentuna och hon plockar upp allt från metallbitar, hallonsodaflaskor till ölflaksbehållare på bara ett tiotal meter.

Vad är det vanligaste du stöter på ute?

– Godispåsar är det vanligaste, men även läskburkar och fimpar. Skulle man undvika sådant hade det varit väldigt rent ute, säger hon och skrattar till.

Jenny Nilssons plogging-streak är över på söndag, men det kommer inte bli något firande eller ett slut på ploggandet för det.

– Jag kommer nog fortsätta precis som vanligt. Jag hoppas att medvetenheten ökar och att fler tänker efter innan man kastar skräp på marken. Skräp föder skräp, säger hon avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se