NYHETER 2023-08-24 KL. 08:05

Kenneths förhoppning: En modern hjulpark

Av Daniel Bergholm

Kenneths förhoppning: En modern hjulpark
KICKBIKE. En ung kille åker kickbike medan kompisar cyklar inom samma område. Foto: Adobe

Genom en namninsamling hoppas Kenneth Ericsson kunna inleda processen med att få till en hjulpark i Vallentuna, där kickbike-, skateboard-, BMX- och inlines-entusiaster kan samlas utan att behöva resa utsocknes. Initiativet har redan väckt intresse på sociala medier och han betonar vikten av att främja aktivitet och gemenskap på olika sätt bland unga i kommunen.

– Jag vill samla på mig så många namn som möjligt för att kunna gå till beslutsfattare och säga ”titta, här finns ett behov som inte stimuleras”, säger Kenneth Ericsson.

Upplever stort intresse

Bakom initiativet ligger år av resor med hans kickbikeintresserade son till Upplands Väsby, Sollentuna eller Avesta för att få möjlighet att träna på bra hjulparksanläggningar. Men eftersom familjen bor i Haga i Vallentuna har han samtidigt byggt upp en irritation kring att det görs för lite för att främja det, som han upplever det, stora intresset.

– Under tiden vi har åkt runt till andra kommuner där hjulparksanläggningar finns så träffar vi massor av ungar från Vallentuna där. Jag upplever att det är ett jättestort intresse men att det inte tas om hand, säger Kenneth Ericsson.

ENGAGEMANG

Vallentunabon Kenneth Ericsson har startat en namninsamling på sociala medier för att få till en hjulpark i Vallentuna.

Foto: Privat

Idag finns det i kommunen en mindre anläggning vid Hagaskolan och en skatepark vid Nova, men enligt Kenneth finns inget som är till för alla. Han är övertygad om att platsen för detta finns, men att någon till slut var tvungen att ta tag i det för att sätta bollen i rullning.

– Alla har inte möjlighet att ta sig till andra kommuner och platser i Vallentuna för detta upplever jag att det finns gott om. Det skulle exempelvis kunna byggas vid grusplanen bakom Åbybergskyrkan eller nere vid gamla Ormstaskolan.

Främja rörelse

Från familjens egna erfarenheter berättar han att fördelarna med en hjulpark främst är en möjlighet för unga att komma bort från datorer och TV:n och samtidigt träffa nya vänner.

– Om vi vill ha förändring där vi främjar rörelse och får ut barn, där det också byggs broar mellan unga från olika platser i kommunen. Mervärdet blir också att folk stannar i kommunen och känner att det finns en meningsfull fritid här med ett bra utbud, säger Kenneth Ericsson.

Hittills har namninsamlingen cirka 45 underskrifter. Utöver att Vallentunabor gillar och kommenterar inläggen han skapat på sociala medier, behöver han fler som tar sig tid och skriver under. För att kunna ta det vidare till politiken behöver insamlingen komma upp i minst ett hundratal underskrifter.

– Från början var det en katastrof, jag fick skriva några påminnelser för att det skulle ta fart. En hjulpark är något jag verkligen tror på, men för att kunna ta detta vidare behövs fler underskrifter.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se