NYHETER 2023-03-30 KL. 10:30

Klart: Familjefesten återkommer i september

Av Daniel Bergholm

Klart: Familjefesten återkommer i september
AKROBATIK. Fyra SK 60, Saab 105 visar upp sig vid en flygshow över Göteborg. Foto: Adobe

Senast Lions Flyg- och motordag var en familjefest på flygfältet var för fem år sedan. Nu är det beslutat att folkfesten återigen blir av den 3 september.

– Det har vi nu tagit beslut på. Nu är det den första söndagen i september som vi planerar för. Vi kör, säger Thomas Järlinge, ordförande i Lions Club Vallentuna som anordnar dagen.


KLARTECKEN. Thomas Järlinge, ordförande i Lions Club Vallentuna, ger grönt ljus till att flyg- och motordagen återigen kommer genomföras i september. Foto: Roffe Andersson


Tidigare har vi skrivit om att Lions Club Vallentuna siktat mot att återigen kunna genomföra flyg- och motordagen i Vallentuna, ett event som tidigare lockat så mycket som 6 000 åskådare. Nu ger Thomas Järlinge klartecken att den återigen kommer bli av.
Efter att ha haft ett så pass långt uppehåll, senast genomfördes den 2018, hoppas han på att intresset ska vara stort hos Vallentunaborna.

– Mycket kommer att vara sig likt som vi haft tidigare. Vi kommer att ha flyguppvisning och flygplan som flyger in. Sedan kommer vi ha veteranfordon på plats och mycket annan aktivitet hela dagen, säger han.

Räknar inte med rekord
Nu återstår det bara att vänta in olika tillstånd, bland annat för att genomföra en offentlig tillställning. Lions Club Vallentuna räknar med att all formalia ska ha gått igenom senast i början på april.

Rekordsiffran på 6000 besökare är en siffra de däremot inte riktigt vågar hoppas på. I år har de räknat med dryga hälften till antalet.

– Vi planerar för drygt 3000 besökare. Sen brukar det ofta vara helt beroende på vädret. Vet man att det blir bra väder så kommer det många besökare, säger Thomas Järlinge.

Till skillnad från den senast genomförda flyg- och motordagen har de en del nya förutsättningar att förhålla sig till. Även om de kommer ta hjälp från andra Lions klubbar kommer de även vara i behov av många volontärer på plats för att det ska bli så bra som möjligt.

– Det blir lite mer jobb för oss att få till det. Vi har exempelvis inte kvar arbetarföreningen som hade DC3:an och hjälpte till mycket. Det vi letar efter är privatpersoner eller företag som skulle vara intresserade av att jobba som funktionärer. Det behövs, säger han avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se