NYHETER 2023-08-17 KL. 08:30

Klart: Spel & Lekkontoret nytt SL-ombud

Av Daniel Bergholm

Klart: Spel & Lekkontoret nytt SL-ombud
OMBUD Sedan den 3 augusti är Spel och Lekkontoret i Vallentuna centrum nytt SL-ombud. Det gör det bland annat möjligt för resenärarer som vill betala sin resa kontant att nu återigen kunna göra det inom kommunen. Foto: Daniel Bergholm

Efter Pressbyråns stängning i Vallentuna centrum har Vallentunaborna saknat ett SL-biljettombud. Men nu har Spel & Lekkontoret tagit över rollen från och med den tredje augusti, vilket möjliggör kontantbetalning för SL-biljetter och fler betalningsalternativ.

Under midsommaren i år valde SL-ombudet Pressbyrån att stänga sin butik i Vallentuna centrum. Det har sedan dess saknats ett biljettombud för SL i Vallentuna centrum, vilket i sin tur har fått resenärer att kritisera avsaknaden av möjlighet att köpa SL-biljetter med kontanter inom kommunen. De enda alternativen för att göra detta har varit att antingen åka till Täby kyrkby (5 km från Vallentuna centrum) eller Roslagsstoppet (2 mil från Vallentuna centrum).

Ansökt i flera år

Från och med den 3 augusti är det i stället Spel & Lekkontoret som fungerar som nytt SL-ombud, vilket möjliggör kontantbetalning för Vallentunabor som är utan svenskt bankkort eller smartphone. Därmed blir det möjligt att resa runt med exempelvis Roslagsbanan genom att betala med kontanter.

– Vi har ansökt om att vara SL-ombud i flera år för att kunna erbjuda invånarna fler tjänster. Nu när Pressbyrån försvann så öppnades möjligheten upp vilket vi är jätteglada för, säger Simon Bekil, platschef på Spel & Lekkontoret.

Efter en dryg vecka har de redan hunnit märka av en positiv respons från kunderna.

– Det har varit många Vallentunabor som kommit in och berättat hur glada de är att den här möjligheten återigen finns i kommunen, säger han.

Så kan du betala resan

Nedan har vi sammanställt olika betalningsmetoder med SL.

Bankkort: Från och med den 2 februari 2023 kan du använda både vanligt och digitalt bankkort för att betala din SL-resa. Det gäller för bankkort som Visa, Mastercard eller American Express, samt digitala plånböcker som Apple Pay, Samsung Pay och Google Pay. Om du vill resa till rabatterat pris måste du ändra inställningen på SL:s hemsida.

SL-appen: För att köpa en biljett med SL-appen behöver du en smartphone. Ladda ner appen från App Store (iPhone) eller Play Butik (Android) genom att söka efter ”SL - Reseplanerare och biljetter”. De flesta biljetter går att köpa i SL-appen, antingen som appbiljett eller till ett SL-kort. När du köper en biljett i appen behöver du godkänna köpet med mobilt Bank-ID.

Grönt SL-kort: Det är inte längre möjligt att resa med de blå Access-korten. Istället gäller de gröna SL-korten som du kan köpa på ett ombud för 20 kronor. Eftersom reskassa inte längre fungerar på de gröna korten kan du istället ladda kortet med enkelbiljetter eller tidsbaserade alternativ.

När du köper en biljett kan du alltid välja vilken reskategori som du tillhör. Kategorierna är: vuxen (20-65 år), rabatterat (för personer under 20 år eller över 65 år samt studenter), grupp eller skolungdom.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se