NYHETER 2021-05-20 KL. 13:06

Nu öppnar ett nytt äldreboende i Åby ängar

Av Anneli

Nu öppnar ett nytt äldreboende i Åby ängar

NYSTART. Karin Lagerbielke visar stolt upp de nya lokalerna för Humanas äldreboende.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Den 25 maj öppnar Humana ett nytt äldreboende i Åby ängar och de första boende flyttar in.

De kommer från Stångberga boende i Brottby som stänger sin verksamhet.
– Det blir en verksamhetsövergång och det gläder oss att nästan alla anställda har tackat ja till att gå över till oss, säger Lina Fagervall Nori, som är verksamhetschef på Åby ängar.

Så här veckan innan boendet öppnar är det bråda dagar med att ta emot leveranser och få alla möbler på plats. Karin Lagerbielke, regionchef för norra Sverige, är också på plats i Vallentuna och hjälper till. Alla Humanas äldreboenden inreds efter samma koncept, i ljusa och varma färger. Tanken är att erbjuda en så hemtrevlig miljö som möjligt.
– Vi har också ett särskilt belysningssystem som stöttar dygnsrytmen. Det är svagare på morgonen, sedan ökar det över dagen och blir svagare igen vid skymning. I lägenheterna finns en sensor som känner av om den boende vaknar på natten och sätter fötterna på golvet. Då tänds belysning både i rummet och inne på toaletten, för det är oftast dit man ska, berättar Karin Lagerbielke.

Belysningslösningen bidrar till att minska risken för fall och fallskador.
På taket till det nya boendet finns en stor samlingssal och förutom kök och vardagsrum på avdelningarna finns här mindre aktivitetsrum. En arbetsterapeut är anställd för att leda arbetet med olika aktiviteter.
– Vi har både friskvård, till exempel gymnastik och rörelseövningar, och kulturaktiviteter såsom musikunderhållning och sång, säger Lina Fagervall Nori.

Hoppas på fler Vallentunabor
Äldreboendet har sex avdelningar med tio lägenheter på varje avdelning. De två första avdelningarna som startas är somatiska, sedan kommer också en demensavdelning att startas.
– Vi kommer att ha öppnat de tre avdelningarna fram till juli, sedan öppnar vi succesivt de andra med start till hösten, berättar Lina Fagervall Nori.
– Till att börja med tar vi ju emot de boende från Stångberga, sedan hoppas vi att det är fler Vallentunabor som ansöker om att få bo hos oss. Det tar ett tag innan det blir fullt, säger Karin Lagerbielke.

Inflyttning under två dagar
Att Stångberga vård- och omsorgsboende i Brottby nu avvecklas beror på att de flesta äldre om de får välja vill bo centralt. Det skriver Bräcke diakoni, som drivit Stångberga, på sin hemsida.

Vid inflyttningen nästa vecka är det särskilda restriktioner som gäller, på grund av pandemin. Ena dagen möbleras lägenheterna upp och dagen efter flyttar de boende in, några i taget. Inflyttning kommer att ske under två dagar.
Hänsyn till pandemin tas också på flera andra sätt.
– Nu är de äldre vaccinerade, men vår personal fortsätter att jobba med full skyddsutrustning, munskydd och visir. Vi har inte heller några stora gemensamma aktiviteter utan bara avdelningsvis. Vid måltider har vi till exempel flera bord. Introduktionsutbildningen för våra nyanställda kan vi inte heller ha i stora grupper, utan i smågrupper med max sju deltagare och en ledare, berättar Karin Lagerbielke.