NYHETER 2023-01-19 KL. 09:10

Ny secondhandbutik öppnar i Vallentuna

Av Daniel Bergholm

Ny secondhandbutik öppnar i Vallentuna
PAKETÖPPNING. Systrarna Ljungberg packar upp de första leveranserna. Om en dryg månad ska den stå redo för de första kunderna. Foto: Roffe Andersson

Vallentunasystrarna Sofia och Malin Ljungberg öppnar Lillacirkeln Secondhand. Platsen är den gamla Länsförsäkringslokalen i Alléhuset och planen är att öppna i mitten av februari. Butiken kommer vara kommissionsstyrd, vilket betyder att inlämnaren får 40 procent av de sålda artiklarna, och fokus kommer vara på barnkläder.

– Vi vill att man ska kunna få tillbaka något för de kläder man lämnar vidare, säger Sofia Ljungberg.

Hos systarna Ljungberg har det länge varit en stor hobby att åka på loppisar och besöka secondhandbutiker runt om i landet. Under tiden har de pratat om att det skulle vara roligt att öppna något eget i sin hemkommun Vallentuna. Malin berättar att det länge varit mycket snack och lite verkstad, men när den tredje delägaren, Sofias sambo Joachim, hoppade på tåget gjorde de slag i saken i november 2022. Sedan dess har allt gått fort.

– Vi bestämde oss för att sluta snacka. Jag tror inte det hade blivit av utan honom. Han har drivit eget företag sedan tidigare och har löst allt det svåra med att starta upp detta, säger Malin.

Återanvända kläder
Anledningen till att de väljer att satsa på just återanvända barnkläder är, utöver den miljömässiga och ekonomiska aspekten, att de själva har flera barn och är välbekanta med den klädesproblematiken.

– Vi har reflekterat mycket utifrån vår egna situation. När barnen är små, hur länge kan de ha kläderna? Man kanske inte vill köpa en märkeströja för 500 kronor som barnet använder fyra gånger, säger Sofia och Malin fyller i.

– Det börjar blir mer vanligt att göra på det här sättet. Det finns många hjälporganisationer dit folk skänker, men det här lockar människor som vill slippa stå på loppisar. Hit kan man komma och dumpa kläder och så löser vi resten.

När de bestämde sig för att köra i november gick Malin ut och jagade lokal direkt. Hon testade alla lokaler hon hittade i centrum utan napp, men när hon var på väg från centrumområdet såg hon en skylt vid Alléhuset att Länsförsäkringar var på väg bort.

– Jag trodde först inte på det men när vi kontaktade förvaltaren sa de till oss att det var möjligt. Vi fick känslan av att de var ganska schyssta mot oss och vi hjälpte dem lite med flyttstädet, säger Malin.

Konceptet är att det i grund och botten ska vara fokus på barnkläder. Allt från baby-storlekar till storlek 170 är huvudspåret. Man kommer också inrikta sig mycket på märkeskläder då det är mer attraktivt samt sportartiklar då lokalen är begränsad storleksmässigt.

Nycklarna till lokalen fick de i måndags och redan i mitten på februari är det tanken att butiken ska stå öppen för Vallentunaborna.

– När ekonomin ser ut som den gör så kan man känna sig lite dum som öppnar en butik. Men jag tänker ändå att det är rätt sorts butik och hittills känner vi stor glädje, säger Sofia.

Intressekoll
Ett av riskmomenten med konceptet är att de är beroende av att människor i Vallentuna gör kontinuerliga inlämningar av sina kläder som man vill bli av med. För att se hur efterfrågad en sådan här butik är i kommunen har man kollat runt lite, bland annat på Facebook.

– När Malin kollade intresset i december fick vi 300 kommentarer direkt där många handlade om att Vallentuna behöver en sådan butik, säger Sofia och fortsätter.

– Vi har också haft kontakt med en second hand butik i Väsby som har stöttat oss. Vi har varit där och provjobbat lite och tagit inspiration. Ägaren där har berättat att det är väldigt många Vallentunabor som åker dit och förhoppningen är att dessa slipper resan framöver.

Redan nu kan man gå förbi och lämna in sina kläder, men det finns en del regler att hålla reda på.

Kläderna som kommer in har ett bäst före datum på tre månader. Efter tre månader kan man antingen ta tillbaka klädesplagget eller skänka det vidare till bättre behövande. Gällande utbetalningarna till kund har Lilla Cirkeln ett system för kommissionsförsäljning som räknar ut skatter och moms och vilken andel både butiken och privatpersonen ska ha. Enligt villkoren är det även Sofia och Malin som sätter priserna. Innan gör de en ordentligt efterforskning.

– Vi kollar noggrannt upp allt och vad de går för begagnat. Sedan kommer vi också ha en löpande dialog med kunderna så att alla ska känna sig nöjda, säger Malin.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se

.