NYHETER 2024-08-29 KL. 09:30

Snart går flyttlasset till nya kommunhuset

Av Anneli Leijel

Måndagen den 18 november är det dags. Då slås dörrarna upp till det nya kommunkontoret i Tellushuset, vägg i vägg med Vallentuna gymnasium.

– Det blir två invigningsveckor, från måndagen den 18 november till fredagen den 29 november. Från den 18 november kommer man som invånare att kunna möta kontaktcenter i de nya lokalerna i kommunkontoret, berättar Vallentunas kommundirektör Annika Hellberg.

Snart går flyttlasset till nya kommunhuset
BYGGNAD MED HISTORIA. Kommunen flyttar inte bara ihop med gymnasiet, utan de flyttar samtidigt in i en tidigare industrilokal. Foto: Marcus Lindeborg

Entrén till kommunkontoret kommer att finnas precis till höger om ingången till gymnasiet. Men ännu är det några veckor kvar och byggandet invändigt pågår för fullt.

– Det rullar på väldigt bra. Vi är i fas med tider och annat som är viktigt, säger Hayar Gohary, projektchef för nya kommunhuset.

Om cirka en månad är det dags för besiktning. Efter det finns bufferttid, för att åtgärda eventuella brister som upptäcks vid besiktningen, berättar Hayar Gohary. Den 1 november tar sedan kommunen över huset.

Vilka har utmaningarna varit med att bygga kommunkontoret?

– Det är alltid en utmaning när man bygger samtidigt som en verksamhet pågår, i detta fall gymnasiet. Utmaningen har också varit att det är en gammal byggnad, ursprungligen en industrilokal. Samtidigt är det enorm möjlighet att utveckla en befintlig byggnad, att göra det bästa man kan utifrån ett klimatperspektiv, säger Hayar Gohary.

Platsfexibel lösning

Kommundirektör Annika Hellberg betonar hållbarhetstänket, att man gör om en tidigare byggnad, i stället för att bygga ett helt nytt hus, och att kontorsmöbler kommer att återanvändas.

– Till exempel behåller vi stativ av stål till skrivbord, men beställer nya skivor så att det blir ny ytfinish och enhetligt, berättar Annika Hellberg.

Alla förvaltningar kommer att flytta in i det nya kommunkontoret i Tellushuset, utom kultur- och fritidsförvaltningen som blir kvar i Kulturhuset.

Det nya kommunhuset blir platsflexibelt. Det kommer finnas kontorsplatser, men inte till alla eftersom det också är möjligt att jobba på distans, vilket många gör.

Däremot ska det finnas sittplatser till alla. Kommunkontoret kommer också innehålla större och mindre mötes- och samtalsrum. Kommunfullmäktige fortsätter som tidigare att hållas i Kulturhuset.

– Vallentuna kommun är en platsflexibel arbetsplats och det är en del i att vara en attraktiv arbetsgivare. Utifrån vilken tjänst man har erbjuder vi att kunna jobba en del av tiden på distans, säger Annika Hellberg.

För den kommuntjänsteman som vill äta lunch nära jobbet finns restaurangerna i Vallentuna centrum. Det blir också möjligt att äta i Vallentuna gymnasiums matsal, lite senare på dagen efter att gymnasieeleverna ätit.