NYHETER 2022-11-24 KL. 09:45

Stämningsfulla event på Kårsta-Ekskogens bygdegård

Av Daniel Bergholm

Stämningsfulla event på Kårsta-Ekskogens bygdegård
STÄMNING: Michael "Micke" Lövroth stämmer upp inför livekonserten som hölls den gångna helgen. Ett av totalt tre event som hålls innan jul på Ekskogen-Kårsta bygdegård. Foto: Roffe Andersson

Tre event inom loppet av några veckor. Nu hoppas Michael ”Micke” Löfroth, som länge varit drivande i den ideella föreningen Kårsta-Ekskogen bygdegård, att det ska vända efter några jobbiga år.

– Jag tror verkligen att vi kan få detta att bli ett kulturcentrum, säger han.

Folkmusikens mäktiga toner ljuder ut ur Kårsta-Ekskogens bygdegård. Innanför porten tränar Micke Löfroth tillsammans med musikerna Jan Levander, Emilia Amper, Anders Åstrand och Svante Söderquist. När stämmorna av flöjt, cello, nyckelharpa och fiol väl sitter där det ska efter sex timmars repetition lyser smilgroparna tydligt. Den 19 november uppträdde de inför ett fullt hus i bygdegården och låtarna är Mickes egenskrivna.

– Det blir en hel del av mina egna låtar. Tanken är att det ska bli en skiva till slut som släpps någon gång under nästa år, säger Micke Löf-roth, som nyligen vunnit guldmedalj i folkmusiktävlingen Samspel.

Rock-AW
Livekonserten och den efterföljande dansen blir starten på en trestegsraket på bygdegården. Fredag den 25 november klockan 18:00 kommer det att vara en after work (AW) för föreningens medlemmar och möjlighet att bli medlem finns på plats för den som dyker upp. Det kostar 100 kronor och åldersgränsen är 23 år.

– Vi kommer ha en rocktrubadur som kör livemusik på plats samt ett quiz. Vi hoppas att folk ska ha det jäkligt trevligt. Det brukar vara populärt när det gjorts tidigare, då vi bland annat haft ölprovning, säger Micke Lövroth.

Utöver livekonserten och AW:n på bygdegården kommer de den 3 december att hålla i den årliga julmarknaden som varit i gång sedan 2016.

Söker folk
De tre eventen är en del av resan till Mickes mål att få Kårsta-Ekskogens bygdegård att bli ett kulturcentrum ute på landsbygden, med livemusik och den biografanläggning som finns på plats.

– Det är viktigt att det händer grejer här ute. Biograf-föreståndaren dog dessvärre för ett år sedan och nu söker vi med ljus och lykta en någon som kan sköta bion. Jag minns när vi hade barnteater inför ett 50-tal ungar som blev succé. Lokalen fungerar bra för olika typer av evenemang och det hoppas jag vi får till framöver, säger han.

Han har märkt av att intresset finns när det väl sker något, både bland byborna och hos folk som åker från andra orter. Med allt negativt som sker runt omkring med krig, pandemi och inflation är det enligt honom viktigt att det finns möjlighet att ta sig ut från ”burken”, som han kallar tv:n.

– Intresset har dalat lite för de flesta föreningsverksamheter i Sverige med allt som skett och det har även vi känt av. Men jag tror stenhårt på att det kommer vända. Folk måste bara fatta att det är skitkul att göra något tillsammans, säger Micke Löfroth avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se