NYHETER 2023-05-04 KL. 08:00

Upplandsbygd redo att ta emot projektansökningar

Av Anneli Leijel

Upplandsbygd redo att ta emot projektansökningar
EU STÖD. Det finns finsansiellt stöd att söka för projekt i glesbygden i Vallentuna. Foto: Adobe

Har du idéer för hur Vallentunas landsbygd ska utvecklas? Då kan du söka EU-pengar för ditt projekt. Börja med att skicka in en idéskiss till föreningen Upplandsbygd, lokalt ledd utveckling, så hjälper de till.

Som Vallentuna Nya tidigare berättat är Vallentuna kommun nu med i leader – en metod för att utveckla ett område utifrån lokala förutsättningar.

Det är ett EU-finansierat projekt som innebär att en person som har idéer om den lokala utvecklingen kan söka pengar till olika projekt, där huvudnyttan med projektidén ska hamna på Vallentunas landsbygd, alltså utanför tätorten.

Det är föreningen Upplandsbygd som förvaltar de dryga 43 miljoner kronorna från EU som kan användas till utvecklingsprojekt i Vallentuna under åren 2023-2027.
Precis före påsk fick Upplandsbygd det startbeslut man väntat på från Jordbruksverket för att kunna dra i gång på allvar.

– Nu jobbar vi för fullt med att få allt på plats så att vi kan ta emot nya ansökningar. När vi öppnar upp för nya ansökningar kommer det att syns på vår hemsida, upplandbygd.se och vår sida på facebook, berättar Mats Drape, redovisningsekonom och administratör på Upplandsbygd.

Börjar med en skiss
Målet med leader är att skapa områden med konkurrenskraftig verksamhet, nya företag och fler jobb. Ett kriterium för att kunna söka projektpengar är att det finns ett hållbarhetstänk, att det som föreslås inte har någon negativ påverkan på de tre hållbarhetsdimensionerna inom FN:s Agenda 2030. Det ska vara ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart.

Exempel på tidigare projekt som fått stöd inom leadermetoden är olika matmarknader och skolträdgårdar, men också kulturkvällar och bygdedagar.

My Sellberg är projektledare på Upplandsbygd. Hon välkomnar dem som är intresserade av att starta ett projekt att höra av sig redan nu.

– Det är bra att börja med att skissa på sina idéer och skicka in en idéskiss. Det är det första steget mot ett projekt med oss. Sedan hör vi av oss och bokar gärna in ett möte för rådgivning. Vi försöker jobba så, att man börjar med en skiss och sedan kan man fortsätta utveckla idén tillsammans med oss.

Under våren har man haft en nätverksträff tillsammans med personer från andra kommuner som också är med i Upplandsbygd, samt olika entreprenörer från föreningar och företag.

– Det blev ett jättekreativt tillfälle där flera olika projektidéer och samarbeten kom upp. Vår ambition är att ordna en nätverksträff varje år.

Vill man vara med och få inbjudningar till nätverket, som också ordnar studiebesök och temakvällar, går det bra att anmäla sig till det via hemsidan, upplandsbygd.se

– Det kostar ingenting och är ett utmärkt tillfälle att träffa andra som också är engagerade lokalt, säger My Sellberg.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se