NYHETER 2023-03-23 KL. 11:00

Vallentunabandet laddar för nya scener

Av Daniel Bergholm

Vallentunabandet laddar för nya scener
REPAR. Varje måndag och onsdag tar sig Vallentunakillarna till Esplanadens replokal i Täby för att finslipa sina låtar. Det är även platsen där deras första livespelning kommer äga rum den 21 april. Foto: Roffe Andersson

J1 (uttalas jet, reds anm.) är namnet på bandet som i somras släppte sitt första EP tillsammans. Bakom musiken finns fem Vallentunakillar som hållit ihop sedan grundskolan.

Nu laddar de för att släppa ett nytt album till sommaren och att under de kommande månaderna ha sina två första livespelningar.

På Esplanaden i Täby träffar vi Vallentunakillarna Elias Kask, David Själin, Romeo Ermelin och Valter Wigren, saknas gör Ludvig Alamanos som är iväg på militärövning.

Tillsammans bildar de bandet J1 och här träffas de flera timmar varje vecka för att repa. Musiken beskriver de som svensk pop med inslag av indierock och Rnb och inspiration till soundet har de fått av Estraden och Victor Leksell. Sommaren 2018 släppte de sin första låt ”Loco” som på kort tid fick drygt 130 000 spelningar på Spotify.

– Det kom som en chock, vi gjorde låten på en kväll fram till klockan 05 på morgonen hemma i sovrummet. Loco är en låt vi gjorde lite på skämt som handlade om en energidryck och olycklig kärlek, säger Elias.


Vallentunabandet J1 släppte sommaren 2022 sitt första album och inom några månader planerar de att släppa sitt andra. Bild fr. vänster: Romeo Ermelin, Valter Wigren, Elias Kask och David Själin. Saknas gör Ludvig Alamanos. Foto: Roffe Andersson


Lovisedalsskolan
Det var i samband med det som namnet J1 kom till, efter att en kompis tipsat om slangordet ”Jet” som betyder maxat på ortenslang. Alla gruppens medlemmar har starka kopplingar till Vallentuna och det var i Lovisedalsskolan de träffades, där Romeo, David och Elias gick i samma klass och började göra musik tillsammans.

Flera i gänget bodde också i Uthamra och trots att de idag är förbi skolåldern jobbar flera av dem kvar på samma skola och de fortsätter att hänga på sin fritid.

– Musiken har varit ett sätt för oss att hålla ihop, att vi alltid setts och gjort det här tillsammans. Det är många kvällar, oftast blir det skit men ibland blir det bra, säger Romeo med ett leende.

De beskriver sig alla som låtskrivare, då de aldrig vet när inspirationen kan slå till. När de reflekterar över de 15-tal låtar de nu släppt på Spotify inser de att tolv av dessa handlar om olycklig kärlek.

– Så nu siktar vi på att nästa ska handla om något bra, säger David och Romeo fyller i.

– Många av låtarna kommer efter att någon gjort slut. Man har varit ledsen och för att hantera det är ett sätt att skriva ut allt man känner. Vi har försökt skriva glada låtar, men det är lättare att skriva när det händer jobbiga saker.

Det är hemmaplan
En låt som sticker ut från det negativa är låten ”Kragstalund” som de släppte 2020. Då de alla har en historia från den delen av Vallentuna eftersom en stor del av deras uppväxt spenderades där.

– Den handlar om när man cyklar backen ner mot Ica Kragsta, det är sommar och man känner ”fan vad livet är najs”. Det är en plats som betyder mycket och kragstalund är hemmaplan för oss, säger David.

Att de är fem i bandet har, utöver en stark gemenskap, vid några tillfällen skapat vissa svårigheter och främst handlar om kräsenhet efter att deras första låt som gick klart bättre än förväntat.

– Vi har bråkat ganska mycket om att några bara vill köra ut låtarna medans andra varit mer kräsna. Vi har säkert gjort ett 40-tal och den här jakten på att det måste vara perfekt har blivit lite mycket ibland. Men annars tycker vi att vi sköter oss, trots många starka viljor, säger Elias.

Efter albumsläppet av ”Spelar det ens någon roll” har de märkt av att fler och fler i Vallentuna känner igen dem för deras musik och även om de nu till slut börjat tjäna lite pengar är de noga med att påpeka att de fortfarande bara ser musiken som en hobby, eller som Elias bekriver det: ”det roligaste man har att se fram emot efter jobbet”.

– Vi har aldrig känt ”nu är vi ett gäng artister”, utan det handlar egentligen bara om att vi ska ha kul när vi gör det. Under tiden gör vi också många roliga låtar så som country eller en EPA-raggarlåt som heter ”Arningerondellen”, säger Romeo.

Livespelningar
När de drar igång kvällens rep är det med tankarna på de kommande spelningarna som de för första gången ska genomföra live inför publik. Den första är om bara drygt en månad.

– Den första är den 21 april i Esplanaden i Täby och sedan är det en spelning på en festival i sommar där vi är sista förband. Det ser vi fram emot mycket, även om det så klart också är lite nervöst, säger Valter.

Vad har ni för drömmar?
– Man skulle ljuga om man skulle svara något annat än att målet är att bli en stor artist. Och att vi som band kanske en dag kan stå på scen inför ett fullsatt Gröna Lund. Det vore maxat, säger Elias och övriga nickar instämmande.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se