POLITIK 2021-05-20 KL. 13:10

Jenny: "Vi har en bra politik - utmaningen ligger i att få folk att förstå det"

Av Uffe

Jenny:

ETT STEG FRAM. Jenny och Nicklas Steorn har varit ett radarpar en tid. Nu kliver hon fram och tar ansvaret inför valet 2022.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Jenny Thörnberg, har ofta många järn i elden, nu är hon också gruppledare för Miljöpartiet i Vallentuna.

När Vallentuna Nya intervjuar henne håller hon just på att anlägga en köksträdgård. Hon passade på att ta intervjun innan hon skulle ut på en längre cykeltur.

Stress är inte något som direkt fastnar på färgglada Jenny. Men lite puls fick hon när det blev klart att hon skulle ta över ansvaret som gruppledare efter Nicklas Steorn.
– Alltså, lite läskigt är det. Man han finns ju där i bakgrunden ändå. Jag är ganska trygg i mig själv, det får ta den tid det tar att komma in i allt. Jag har också ett sjukt bra och kompetent team bakom mig.

Jenny har varit ledamot i kommunfullmäktige och i barn- och ungdomsnämnden sedan 2014. Tre år senare blev hon också ordförande och i år tar hon steget till att vara frontfigur för det lokala partiet.
Vad ser du som viktigt att förbättra inför valet 2022?
– Vi har varit lite dåliga på att kommunicera ut vad vi kan. Vi är bra på allt, plus miljöfrågor. Vi har en bra politik, utmaningen ligger i att få folk att förstå det.

Viktigt med ungas perspektiv
Hur ser strategin ut inför kommande val?
– Vi har redan börjat bygga på en budget, och en valplan där vi pratar om vilka som syns och hur vi tar debatten.

Hela vänstervingen i Vallentuna har ju gjort förändringar inför valet, ni, sossarna och vänstern.
– Jag tror att vi känner att vi behöver en förändring, så det är bra med lite utbyte.

Sker det fler förändringar inom Miljöpartiet?
– Vi har fått ny energi och massor av idéer. Det är jättekul att vi har fått in fler ungdomar i partiet. Att exempelvis få en 15-årings perspektiv på våra frågor är jätteviktigt.

Hur ser ni på satsningar på skolan?
– Skolan behöver inte fler tomma satsningar, det handlar om att det saknas personal och behövs mer resurser. Vi kan inte bara flytta runt pengar, vi behöver satsa dem rätt.

Jenny har mycket att stå i inför det kommande valåret. Men hon är van att beta av aktiviteter en efter en. Efter att hon anlagt köksträdgården och cyklat ska hon ut på sin dagliga ”runstreak”. Den här gruppledaren kan inte stava till lathet.

Fakta:
Namn: Jenny Thörnberg
Aktuell: Ny gruppledare för Miljöpartiet Vallentuna
Bor: Brottby
Familj: Maken Magnus och två barn
Känd från TV: Var med i ”Arga snickaren 2017
Övrigt: Har bl a en karusell och en järnväg hemma i trädgården.